Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

V Rusku odsúdili muža na 10 rokov väzenia, chcel bojovať za Ukrajinu

Ilustračné foto. Foto: TASR Michal Svítok

Orgány činné v trestnom konaní zadržali 26-ročného muža v Kemerovskej oblasti v okamihu, keď sa chystal na cestu na Ukrajinu.

Moskva 25. apríla (TASR) – Súd v Rusku vo štvrtok odsúdil muža zo Sibíri na desať rokov väzenia za vlastizradu, keďže sa údajne plánoval pripojiť sa k skupinám Rusov bojujúcich na strane Ukrajiny, ktoré uskutočnili niekoľko vpádov do Ruska. Uviedla to agentúra AFP s odvolaním sa na ruské médiá.

Orgány činné v trestnom konaní zadržali 26-ročného muža v Kemerovskej oblasti v okamihu, keď sa chystal na cestu na Ukrajinu.

Agentúra TASS informovala, že na internete zverejňoval symboly légie Sloboda Ruska — jednej z protikremeľských ruských jednotiek bojujúcich za Kyjev. Moskva ju zakázala ako teroristickú organizáciu.

V Rusku pravidelne stíhajú ľudí za kolaboráciu s Ukrajinou. V juhoukrajinskej Záporožskej oblasti okupovanej Ruskom odsúdili vo štvrtok úrady dosadené Moskvou muža na 11 rokov väzenia za špionáž v prospech Ukrajiny. Muž údajne zhromažďoval a odovzdával informácie o pohybe a smerovaní ruských jednotiek a zbieral informácie o priemyselnej a energetickej infraštruktúre v Záporožskej oblasti.