Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

V ruskej väzbe zomrel dobrovoľník, ktorý pomáhal ukrajinským utečencom

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Okrem toho Demidenko mnohým utečencom poskytol prístrešie vo svojom rodinnom dome v Belgorodskej oblasti.

Moskva/Londýn 9. apríla (TASR) - Vo vyšetrovacej väzbe v Rusku zomrel dobrovoľník, ktorý aktívne pomáhal ukrajinským utečencom vrátiť sa do ich vlasti. Túto informáciu britskej stanici BBC potvrdili príbuzní zosnulého Alexandra Demidenka.

Demidenko od mája 2022 pomáhal utečencom z Ukrajiny dostať sa na pohraničný priechod Pokrovka a odtiaľ cez humanitárny priechod Kolotylivka na územie Sumskej oblasti na východe Ukrajiny. Ide o jediný fungujúci pohraničný priechod z Ruska na Ukrajinu.

Okrem toho Demidenko mnohým utečencom poskytol prístrešie vo svojom rodinnom dome v Belgorodskej oblasti.

Opakovane sa obracal na ruské úrady, aby v blízkosti hraničného priechodu vytvorili adekvátne podmienky pre utečencov. Žiadal napríklad, aby mali k dispozícii vykurovaný stan a teplú vodu.

V dávnejšom rozhovore pre BBC Demidenko uviedol, že ho opakovane volali aj na samotné kontrolné stanovište, aby absolvoval "výchovné pohovory" - pohraničníci boli nespokojní s tým, že dobrovoľník otvorene kritizoval podmienky, v ktorých boli ľudia nútení čakať na hranici na vybavenie.

O Demidenka sa zaujímala aj miestna pobočka ruskej tajnej služby FSB, ktorá si ho predvolala pod zámienkou, že údajne na hranici zhotovoval fotografie.

V polovici októbra 2023 Demidenka z hranice odviezli autá so znakom ruskej Národnej gardy. V návrate domov sa vtedy snažil pomôcť staršej Ukrajinke chorej na rakovinu.

Správny súd ho najprv odsúdil na desať dní väzenia za požívanie alkoholu na zakázaných miestach a následne bol stíhaný aj za údajné nezákonné obchodovanie so zbraňami - obvinili ho z držania moderného granátu a mínovej poistky z druhej svetovej vojny. Podľa Demidenkovho syna sa jeho otec k tomuto obvineniu priznal, ale urobil tak pod tlakom, aby ochránil svojich blízkych pred stíhaním.

Demidenkovi príbuzní v rozhovoroch pre ruské exilové médiá informovali, že väznený muž sa sťažoval na bitie a mučenie. Podľa syna Olega Demidenka jeho väznitelia "priviazali k radiátoru a strieľali mu pod nohy".

Koncom januára previezli Demidenka z Belgorodskej oblasti do vyšetrovacej väzby v Kursku. Od 1. februára bol hospitalizovaný v miestnej nemocnici, kde sa podrobil aj psychiatrickému vyšetreniu, na ktorom trvali vyšetrovatelia. Od marca bol opäť vo vyšetrovacej väzbe v Belgorode, kde podľa jeho advokáta zomrel 5. apríla. Príčina smrti zatiaľ nie je známa.