Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

V roku 2010 takmer došlo k útoku na iránske jadrové zariadenia

Na satelitnej snímke americkej súkromnej spoločnosti GeoEye je komplex pre obohacovanie uránu v meste Natanz v Iráne. Foto: TASR/AP

Izrael vníma Irán ako existenčnú hrozbu a poprední predstavitelia židovského štátu Teheránu viackrát pohrozili vojenským úderom.

Jeruzalem 5. novembra (TASR) - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu údajne pripravoval v roku 2010 útok na iránske jadrové zariadenia. Vyplýva to z vyjadrení viacerých popredných predstaviteľov štátu, ktoré sa v nedeľu objavili v upútavke na program v izraelskej televízii.

Podľa programu dal Netanjahu v roku 2010 pokyn armáde, aby sa pripravila na útok na iránske nukleárne zariadenia. K útoku však nedošlo, pretože armáda "nebola pripravená".

Minister obrany Ehud Barak v upútavke hovorí, že "vo chvíli pravdy prišla odpoveď, že spôsobilosť na útok neexistuje".

Upútavka okrem iného cituje bývalého šéfa izraelskej tajnej služby Mossad Meira Dagana, ako Netanjahuovi hovorí o protiprávnosti jeho príkazu, keďže prípadný vojenský útok je podmienený súhlasom vlády.

Celý program odvysiela izraelská televízia dnes.

Západ podozrieva Irán, že pod rúškom civilného jadrového programu pracuje na atómovej bombe. Izrael vníma Irán ako existenčnú hrozbu a poprední predstavitelia židovského štátu Teheránu viackrát pohrozili vojenským úderom.