Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

V Poľsku zakázali predaj českého tvrdého alkoholu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Poľsko zatiaľ oficiálne neinformovalo o žiadnom prípade otravy metylalkoholom z pančovaného alkoholu z Českej republiky.

Varšava 16. septembra (TASR) - Poľsko zakázalo predaj tvrdého alkoholu z Českej republike, kde už zaznamenali 20 prípadov úmrtia po jeho konzumácii. Informovali o tom dnes poľské úrady.

"Hlavný inšpektor úradu verejného zdravotníctva vydal zákaz na predaj všetkých alkoholických nápojov z Českej republiky s výnimkou vína a piva, platný jeden mesiac," agentúra PAP citovala stanovisko ministerstva zdravotníctvo.

Poľsko zatiaľ oficiálne neinformovalo o žiadnom prípade otravy metylalkoholom z pančovaného alkoholu z Českej republiky. Internetový server gazeta.pl však vo štvrtok napísal o podozrení, že jedovatý alkohol z ČR už mohol v Poľsku pripraviť o život 35-ročnú ženu, ktorá ešte 5. septembra zomrela na následky otravy metanolom v jednej z hornosliezskych osád. Na oslave, kde konzumovala údajne pančovanú vodku kúpenú na trhovisku, sa priotrávili aj dvaja ďalší ľudia, ktorí však prežili.

Poľskí colníci zadržali ešte v stredu v Tešíne na poľskej strane štátnej hranice s ČR 160 litrov neokolkovaného alkoholu, ktorý z ČR do Poľska prepravovali nezávisle na sebe štyria poľskí občania v automobiloch.