Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Orbán sa doma vyhol protestom, demonštranti ho však čakajú vo Viedni

Maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Protest proti politike Orbánovej vlády 20 metrov od budovy maďarského veľvyslanectva vo Viedni pripravuje na stredu skupina Kreatívny vzdor Viedeň.

Budapešť/Viedeň 18. decembra (TASR) - Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán sa doteraz úspešne vyhol prebiehajúcim protestom vo svojej vlasti. Počas účasti na dvojdňovom Fóre EÚ-Afrika, ktoré sa od pondelka koná vo Viedni za prítomnosti európskych a afrických lídrov, ho však demonštrácia neminie, uviedlo v utorok internetové vydanie ľavicového denníka Népszava.

Protest proti politike Orbánovej vlády 20 metrov od budovy maďarského veľvyslanectva vo Viedni pripravuje na stredu skupina Kreatívny vzdor Viedeň.

Podľa denníka v utorok organizuje demonštráciu na budapeštianskom Kossuthovom námestí prostredníctvom Facebooku skupina Demonštrujeme každý deň a v stredu budú protestovať v Nyíregyháze a vo Vacove.

Proti aktuálnym opatreniam vlády budú podľa spravodajského servera Mérce.hu protestovať v utorok alebo stredu Maďari spolu s miestnymi obyvateľmi v Dubline, Helsinkách, Bruseli, Amsterdame, Haagu, Lipsku, Hannoveri, Brémach, Stuttgarte, Varšave a v Paríži.

Séria protestov v Budapešti sa začala minulú stredu (12.12.) po schválení novely zákonníka práce, ktorá podľa jej odporcov znevýhodňuje zamestnancov rozšírením nadčasov na ročných 400 hodín z terajších 250.

Demonštranti žiadajú zrušenie novely zákonníka práce a nadčasov pre policajtov, nezávislosť justície a zrušenie nového správneho súdu, pristúpenie Maďarska k Európskej prokuratúre (EPPO) a nezávislosť verejnoprávnych médií.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach