Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

V Odese sa vzbúrili väzni, niekoľko dozorcov utrpelo zranenia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP Photo

Väzni počas niekoľkohodinovej vzbury podpálili časť zariadenia a niekoľkých tamojších dozorcov a ošetrovateľov držali ako rukojemníkov.

Odesa 27. mája (TASR) - Desiatky väzňov rozpútali v pondelok nepokoje vo väznici v ukrajinskom prístavnom meste Odesa na pobreží Čierneho mora. Väzni počas niekoľkohodinovej vzbury podpálili časť zariadenia a niekoľkých tamojších dozorcov a ošetrovateľov držali ako rukojemníkov. S odvolaním sa na ukrajinských predstaviteľov o tom informovala agentúra AP.

Podľa ukrajinskej ľudskoprávnej ombudsmanky Ľudmyly Denisovovej sa niekoľko desiatok väzňov vzbúrilo proti vedeniu väznice, pričom zajali troch dozorcov a ošetrovateľov. Počas potýčok s väzňami utrpeli zranenia štyria dozorcovia.

Policajtom trvalo štyri hodiny, pokým sa im podarilo vojsť do budovy väznice, z ktorej bolo vidieť stúpať hustý čierny dym, a upokojiť celú situáciu, uviedla ukrajinská polícia.

Denisovová doplnila, že násilnosti vypukli po tom, ako dozorcovia začali prehľadávať cely, či v nich väzni neschovávajú zakázané veci ako napríklad drogy.

Zástupca šéfa štátnej ukrajinskej polície Vjačeslav Abroskin obvinil "zločineckých gangstrov" z podnecovania väzňov, aby obsadili budovu väzenskej správy a zapálili ju.

Piatich väzňov, podozrivých z vyvolania nepokojov, premiestnili do inej väznice.