Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Polícia v Nemecku zaznamenala 158 oznámení na klimatických aktivistov

Na archívnej snímke balón s nápisom Zachráňte klímu počas globálneho klimatického štrajku hnutia Piatky pre budúcnosť pred Brandenburskou bránou Foto: TASR/AP

Po dni strávenom v celách predbežného zadržania prepustila polícia v utorok všetkých zadržaných aktivistov.

Berlín 19. septembra (TASR) - Nemecká polícia v utorok zaprotokolovala 158 trestných oznámení na klimatických aktivistov, ktorí v pondelok zablokovali premávku v Berlíne. Podľa vlastných vyjadrení sa jej podarilo zistiť totožnosť 274 z nich. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Po dni strávenom v celách predbežného zadržania prepustila polícia v utorok všetkých zadržaných aktivistov, keďže v ich prípade neboli splnené zákonné podmienky na vzatie do väzby. Upozornila však, že v prípade opakovaného výtržníctva tieto podmienky splnené budú.

Policajti okrem toho v pondelok na príkaz súdu prehľadali byt jedného z aktivistov. Protestná skupina Posledná generácia (Letzte Generation) tvrdí, že k domovej prehliadke mladého muža došlo v jeho neprítomnosti, pričom policajti sa odmietli preukázať príkazom na prehliadku. "Vzali najmä lepidlo. Dokúpime ho a zajtra pokračujeme," dodali.

V utorok ráno zablokovali aktivisti premávku v Berlíne na desiatich rôznych miestach. V pondelok podnikli najmenej 23 protestov po celom Berlíne. Na niektorých miestach sa prilepili k povrchu cesty. Žiadajú pritom ukončenie používania fosílnych palív v Nemecku najneskôr v roku 2030. Spolková vláda plánuje ekonomiku pretransformovať na klimaticky neutrálnu do roku 2045.