Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

V Mexiku zastrelili kandidátku na starostku počas jej kampane

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Gaytánovú zastrelili na ulici na predmestí Celaye pred volebným zhromaždením.

Mexiko 2. apríla (TASR) - Kandidátku na starostku v meste Celaya v mexickom štáte Guanajuato, Berthu Gaytánovú, zabili počas jej kampane, oznámili v utorok tamojšie úrady. TASR informuje podľa agentúry AP.

Gaytánovú zastrelili na ulici na predmestí Celaye pred volebným zhromaždením. Ďalšie tri osoby utrpeli zranenia, napísala na svojej webovej stránke stanica CNN.

Video z miesta činu zverejnené na sociálnych sieťach zachytáva malý sprievod ľudí, ktorí kričali "Morena!", čo je názov strany, za ktorú Gaytánová kandiduje. V tej chvíli je počuť niekoľko výstrelov a vidno, ako ľudia utekajú a padajú na zem, píše AP.

Guvernér štátu Guanajuato Diego Sinhué Rodríguez na sociálnej sieti X tento čin odsúdil a uviedol, že páchatelia sa trestu nevyhnú.

Išlo o najnovšiu zo séria vrážd v čoraz krvavejšej kampani pred voľbami, ktoré sa v Mexiku uskutočnia 2. júna, komentuje AP. Dodáva, že od začiatku tohto roka bolo zabitých najmenej 14 kandidátov.

Stranu Morena založil súčasný mexický prezident Andrés Manuel López Obrador, ktorý v septembri odchádza z funkcie. Voľby 2. júna rozhodnú aj o jeho nástupcovi, ako aj o predstaviteľoch mnohých štátnych a komunálnych úradov.

Štát Guanajuato, ktorého hlavné mesto nesie rovnaký názov, má už nejaký čas bilanciu najvyššieho počtu vrážd spomedzi všetkých mexických štátov, pripomína AP. Roky je zmietaný násilnými bojmi o územie medzi drogovým kartelom Jalisco a domácim gangom Santa Rosa de Lima.