Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Vodičom auta, ktoré v Melbourne vrazilo do ľudí, je austrálsky Afganec

Na snímke zábery z miesta, kde vrazilo auto do ľudí. 21.12. Melbourne Foto: TASR/AP

V aute sa okrem zadržaného vodiča nikto iný nenachádzal, spresnila polícia predchádzajúce informácie.

Melbourne 21. decembra (TASR) - Melbourne 21. decembra (TASR) - Vodičom, ktorý vo štvrtok v čase podvečernej dopravnej špičky úmyselne vrazil autom do davu chodcov pri hlavnej železničnej stanici v austrálskom Melbourne, je 32-ročný austrálsky občan afganského pôvodu, ktorý mal v minulosti problémy s užívaním drog a "duševným zdravím". Na tlačovej konferencii to oznámila polícia austrálskeho štátu Viktória.

Auto "narazilo do množstva chodcov" pri hlavnej železničnej stanici Flinders Street, ktorá je rušným dopravným uzlom v centre mesta. Podľa polície išlo o "úmyselný čin". Vyšetrovatelia nateraz nemajú v rukách dôkazy, ktoré by hovorili o teroristickom motíve tohto incidentu. Jeho vyšetrovanie ale stále pokračuje.

Zranenia utrpelo 14 osôb, niekoľko z nich sa nachádza vo vážnom stave. Podľa agentúry DPA je zranených 19 ľudí.

Biele auto SUV značky Suzuki prešlo približne o 16.40 h miestneho času (6.40 h SEČ) na hlavnej križovatke pri stanici na červenú a vo veľkej rýchlosti vrazilo do prechádzajúcich chodcov.

Vodiča automobilu na mieste premohol a zadržal policajt, ktorý v tom čase nebol v službe. Muž kládol pri zatýkaní odpor. Podozrivého páchateľa previezli do nemocnice a je pod dohľadom polície, informovala spravodajská stanica BBC.

Polícia o podozrivom v súvislosti s terorizmom nevedela, potvrdil vrchný policajný komisár Shane Patton. Muž mal síce v policajných záznamoch drobné dopravné priestupky a prepadnutie, nič ale nesúviselo s teroristickými aktivitami. V minulosti mal problémy s užívaním drog a duševným zdravím.

So zraneniami hlavy a ramena bol hospitalizovaný aj samotný policajt.

V aute sa okrem zadržaného vodiča nikto iný nenachádzal, spresnila polícia predchádzajúce informácie. Druhý zadržaný muž, ktorý podľa prvých správ sedel v aute ako spolujazdec, s prípadom zrejme nesúvisí.

Týmto zadržaným je 24-ročný muž, ktorý si celý incident nakrúcal na kameru a u ktorého sa našla taška s nožmi. "V súčasnosti sa predpokladá, že s prípadom nemal nič spoločné, stále však pomáha polícii pri vyšetrovaní," dodali vyšetrovatelia.

Incident odsúdil premiér austrálskeho štátu Viktória Daniel Andrews ako "zlý, úmyselný a krutý čin".



Ako pripomenula agentúra DPA, v januári došlo v Melbourne k podobnému incidentu. Na tom istom mieste vrazil vodič s ukradnutým vozidlom do chodcov, pričom zabil šesť osôb a zranil najmenej 30 ďalších.

Vodiča Dimitriousa Gargasoulasa v januári tohto roka obžalovali z úmyselného šesťnásobného pokusu o vraždu. Prípad sa ako teroristický čin neposudzuje.