Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Maďarsku budú hracie automaty už iba v klasických kasínach

Foto: TASR/Štefan Puškáš

Za vládny návrh novely zákona, v zmysle ktorého sa zakazuje na území krajiny prevádzkovať hracie automaty, hlasovalo 238 prítomných zákonodarcov, proti bol jediný.

Budapešť 2. októbra (TASR) - Maďarský parlament dnes v zrýchlenom konaní schválil v Budapešti vládny návrh zákona, v zmysle ktorého sa zakazuje na území krajiny prevádzkovať hracie automaty. Jedinou výnimkou, kde budú môcť vyznávači tohto druhu zábavy holdovať svojmu koníčku, zostanú tak licencované kasína.

Za vládny návrh novely zákona, ktorý iba v pondelok na mimoriadnom zasadaní odsúhlasila maďarská vláda s tým, že doteraz prijaté opatrenia v danej oblasti neboli dostatočne efektívne, hlasovalo 238 prítomných zákonodarcov, proti bol jediný, ôsmi poslanci sa hlasovania zdržali.

Nová úprava nadobudne platnosť deň po zverejnení v zbierke zákonov.

Štátny tajomník úradu vlády János Lázár v pondelok zdôvodnil opatrenie konštatovaním, že doterajšie opatrenia boli účinné iba čiastočne. Dodal, že cieľom vlády je, aby ľudia, ktorí sú v núdzi, svoje peniaze nehádzali do automatov. Navyše sa podľa jeho slov v súvislosti s osobami prevádzkujúcimi hazardné hry objavili vážne národnobezpečnostné riziká.

Zdôvodňovacia správa hovorí aj o výraznom zmenšení okruhu tých, na ktorých mali hazardné hry negatívne dopady, vrátane zdravotných, psychických a iných problémov. Z toho vyplýva aj zníženie príslušných rozpočtových nákladov, nehovoriac o redukcii kriminálnych aspektov takejto závislosti.

Naopak, štátna pokladnica príde rádovo asi o 20-30 miliárd forintov, čo podľa slov Jánosa Lázára nahradí vláda zo zdanenia internetových hazardných hier.