Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Zahraničie

V Izraeli stovky ľudí demonštrovali proti vojne v Pásme Gazy

Na archívnej snímke protestujúci v Tel Avive. Foto: TASR/AP

Podľa denníka stovky mladých ľudí z izraelských miest neďaleko Pásma Gazy demonštrovali aj pred izraelským parlamentom (Knessetom) v Jeruzaleme a žiadali prepustenie rukojemníkov.

Tel Aviv/Gaza 29. decembra (TASR) - Stovky ľudí demonštrovali vo štvrtok večer v Tel Avive proti prebiehajúcej vojne Izraela s palestínskym militantným hnutím Hamas v Pásme Gazy. Informovali o tom izraelské médiá, na ktoré sa odvolala tlačová agentúra DPA.

Protestujúci žiadali ukončenie bojov v Pásme Gazy, prepustenie rukojemníkov zadržiavaných Hamasom v tejto palestínskej enkláve a ukončenie izraelskej okupácie, napísal izraelský denník Haarec.

Podľa denníka stovky mladých ľudí z izraelských miest neďaleko Pásma Gazy demonštrovali aj pred izraelským parlamentom (Knessetom) v Jeruzaleme a žiadali prepustenie rukojemníkov.

Vojnu v palestínskom Pásme Gazy spustil najhorší masaker v dejinách Izraela zo 7. októbra, keď militanti z hnutia Hamas a ďalších extrémistických skupín zaútočili na južný Izrael a zabili tam vyše 1200 ľudí, väčšinou civilistov. Militanti uniesli do Pásma Gazy aj okolo 240 izraelských rukojemníkov, z ktorých veľký počet odvtedy prepustili.

Masaker však donútil Izrael bombardovať palestínske pobrežné územie a spustiť tam aj rozsiahlu pozemnú operáciu. Podľa ministerstva zdravotníctva ovládaného Hamasom bolo v Pásme Gazy zatiaľ takto zabitých okolo 21.320 ľudí.

Pred mesiacom bolo v rámci dohody o dočasnom prímerí prepustených celkovo 105 rukojemníkov. Podľa informácií od Izraela je v Pásme Gazy stále Hamasom zadržiavaných ešte takmer 130 osôb.

Ľudia v Izraeli pravidelne protestujú proti vláde premiéra Benjamina Netanjahua a obviňujú ho z nedostatočnej snahy zaistiť prepustenie zvyšných rukojemníkov.