Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

V Izraeli demonštrovali proti vláde a za prepustenie rukojemníkov

Izraelskí policajti rozháňajú demonštrantov, ktorí blokujú diaľnicu počas protestu proti vláde izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a vyzývajú na prepustenie rukojemníkov zadržiavaných militantnou skupinou Hamas v pásme Gazy, v Tel Avive v Izraeli v sobotu 9. marca 2024. Foto: TASR/AP

Príhovory predniesli príbuzní rukojemníčok a obetí násilia Hamasu a mladá žena, ktorú hnutie prepustilo v novembri.

Tel Aviv/Jeruzalem 10. marca (TASR) - Tisíce Izraelčanov vyšli v sobotu do ulíc izraelských miest a demonštrovali za prepustenie rukojemníkov zadržiavaných militantným palestínskym hnutím Hamas a proti vláde izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry DPA.

Sobotňajšie zhromaždenie rodín rukojemníkov v centre Tel Avivu sa konalo aj pri príležitosti Medzinárodného dňa žien (MDŽ) pripadajúceho na predchádzajúci deň.

Príhovory predniesli príbuzní rukojemníčok a obetí násilia Hamasu a mladá žena, ktorú hnutie prepustilo v novembri.

O niekoľko stoviek metrov ďalej demonštrovalo niekoľko tisíc ľudí proti Netanjahuovej vláde a žiadalo urýchlene nové voľby. Polícia ich zastavila blízko sídla ministerstva obrany a zabránila im v zablokovaní mestskej hlavnej cesty, informovali izraelské médiá. Celkovo bolo zatknutých 16 demonštrantov.

Odporcovia vlády obviňujú Netanjahua z pomýlenej politiky, ktorá slúži len jeho vlastným záujmom. To malo aj taký následok, že krajina bola nepripravená, keď Hamas a ďalšie extrémistické skupiny 7. októbra masívne zaútočili na južný Izrael.

Stovky ľudí demonštrovali v sobotu aj pred rezidenciou izraelského prezidenta Jicchaka Herzoga v Jeruzaleme. Tiež žiadali slobodu pre rukojemníkov.

Podľa izraelských odhadov je stále v rukách militantov 134 rukojemníkov vrátane 20 žien. Podľa izraelských informácií je údajne nažive už len približne 100 rukojemníkov.

V prístavnom meste Caesarea, blízko Tel Avivu, sa zišiel veľký dav ľudí pred Netanjahuovou súkromnou vilou.

Jeden z rečníkov, bývalý generál, adresoval svoje slová premiérovi: "Vaša politika je zameraná len na jedno: zostať pri moci za každú cenu. A vojna dokonale slúži vašim záujmom."

Sprostredkované vyjednávania o dočasnom prímerí a o prepustení ďalších rukojemníkov sú v súčasnosti v slepej uličke.