Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

V Iráne zatkli iránsko-britského univerzitného pedagóga a aktivistu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rodina zadržaného podala 21. apríla žiadosť o jeho prepustenie na kauciu, revolučný súd v Teheráne ju však zamietol. Ako dôvod uviedol problémy s dokumentáciou.

Londýn/Teherán 26. apríla (TASR) - Iránsko-britského univerzitného pedagóga zadržali v Iráne príslušníci Iránskych revolučných gárd. S odvolaním sa na informáciu iránskej ľudskoprávnej organizácie to vo štvrtok uviedla spravodajská televízia Sky News.

Vysokoškolský pedagóg a mierový aktivista Abbas Edalat, pôsobiaci v Londýne, vycestoval zo svojho bydliska v Anglicku na odborný workshop do Iránu, uviedla ľudskoprávna organizácia Centrum pre ľudské práva v Iráne so sídlom v New Yorku. Dátum jeho cesty do Iránu nie je známy.

Príslušníci iránskych gárd Edalatov dom v Teheráne opakovane prehľadali a po tom, ako ho zatkli, mu zhabali osobné veci, počítač a ďalšie pracovné záznamy.

Edalat je profesorom počítačových technológií a matematiky na vysokej škole Imperial College.

Rodina zadržaného podala 21. apríla žiadosť o jeho prepustenie na kauciu, revolučný súd v Teheráne ju však zamietol. Ako dôvod uviedol problémy s dokumentáciou.

Podľa stredajšieho vyjadrenia iránskych úradov by sa mal pokus o prepustenie na kauciu obnoviť, dodala citovaná ľudskoprávna organizácia.

Prípadom sa medzičasom začalo zaoberať britské ministerstvo zahraničných vecí. "Po správach o zatknutí občana s dvojakým britsko-iránskym občianstvom naliehavo žiadame od iránskych úradov informácie," povedal hovorca britskej diplomacie.