Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

V Iráne za drogovú trestnú činnosť bolo obesených deväť osôb

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Iránske úrady tvrdo bojujú proti obchodovaniu s drogami a popravy sú podľa nich nevyhnutným odstrašujúcim prostriedkom v boji proti pašerákom.

Teherán 2. januára (TASR) – Irán v uplynulých dňoch popravil deväť osôb usvedčených z pašovania drog, uviedli v utorok štátne médiá. TASR správu prebrala od agentúry AFP.

Tri osoby boli popravené vo väzení na severozápade krajiny v provincii Ardabíl za obchodovanie a prepravu heroínu a ópia. Šesť ďalších ľudí odsúdili za pašovania metamfetamínu, heroínu a marihuany, uviedla iránska štátna tlačová agentúra IRNA.

Irán leží na významnej trase pašovania drog z Afganistanu do Európy a miera závislých na opiátoch v iránskej populácii patrí medzi najvyššie na svete, dodáva AFP. Podľa údaje Úradu OSN pre drogy a kriminalitu (UNDOC) z roku 2021 bolo v Iráne drogovo závislých 2,8 milióna ľudí.

Iránske úrady tvrdo bojujú proti obchodovaniu s drogami a popravy sú podľa nich nevyhnutným odstrašujúcim prostriedkom v boji proti pašerákom.

Organizácia Amnesty International (AmI) v júni oznámila, že Irán počas prvých piatich mesiacov roka 2023 popravil najmenej 173 ľudí odsúdených za drogovú trestnú činnosť, čo boli asi dve tretiny popravených. Irán je v počte popravených celosvetovo na druhej priečke za Čínou.

Iránska skupina pre ľudské práva (IHR) so sídlom v Nórsku vo svojej novembrovej správe uviedla, že Irán tento rok popravil viac než 700 ľudí, najviac za uplynulých osem rokov.