Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

V Iráne sa začalo veľké vojenské cvičenie leteckých síl

Dôvodom pre ďalšie vystupňovanie napätia vo vzťahoch medzi Spojenými štátmi a Iránom je incident z 1. novembra, keď iránske lietadlá ostreľovali americké bezpilotné lietadlo.

Dubaj 12. novembra (TASR) - V čase eskalácia napätie vo vzťahoch s USA začalo sa dnes v celej východnej polovici územia Iránu veľké cvičenie vojenského letectva. Informovala o tom agentúra Reuters.

Dôvodom pre ďalšie vystupňovanie napätia vo vzťahoch medzi Spojenými štátmi a Iránom je incident z 1. novembra, keď iránske lietadlá ostreľovali americké bezpilotné lietadlo na pozorovateľskej misii nad Perzským zálivom.

Vojenské cvičenie Velájat-4 bude trvať celý týždeň a uskutoční sa na ploche 850.000 kilometrov štvorcových na severovýchode, východe a juhovýchode krajiny, pričom sa na ňom zúčastní vyše 8000 príslušníkov iránskych islamských revolučných gárd a pravidelnej armády.

Súčasťou cvičenia bude testovanie rôznych druhov radarových zariadení a taktických zbraní, elektronických pozorovacích systémov, bombardérov a tankovacích i bezpilotných lietadiel.

Podľa iránskej agentúry ISNA sa do cvičenia zapoja aj stíhačky F-4, F-5, F-7 a F-14. Testovať sa budú i raketové a delostrelecké systémy. Cvičenie sa zameria tiež na zlepšenie koordinácie medzi oboma zložkami ozbrojených síl.

Minulý týždeň Washington oznámil, že iránske vojenské lietadlá spustili 1. novembra paľbu na nevyzbrojené americké bezpilotné lietadlo nad medzinárodnými vodami v Perzskom zálive. Irán sa bránil, že sa snažil zahnať lietadlo narušujúce jeho vzdušný priestor.

Incident len zdôraznil riziko, že napätie medzi Spojenými štátmi a Iránom, spôsobené prebiehajúcim sporom okolo jadrového programu Teheránu, sa môže ľahko vystupňovať.

Veľké cvičenie, ktoré sa dnes začalo, však bolo zrejme dopredu naplánované. Už v septembri totiž generálny štáb iránskej armády avizoval, že v najbližších mesiacoch pripravuje väčšie manévre.

Spojené štáty, Európska únia a ďalšie organizácie uvalili na Irán ropné embargo, aby ho donútili zastaviť jeho jadrový program. Západ sa totiž obáva, že je zameraný na vývoj atómovej zbrane.

USA a Izrael nevylúčili vojenskú akciu proti Iránu, ak pri riešení sporu zlyhá diplomacia.

Irán odmieta obvinenie a tvrdí, že jeho nukleárny program má výlučne mierové účely.