Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

V Iráne odvysielali video, v ktorom sa Francúzi priznávajú k špionáži

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Francúzsko ich zatknutie odsúdilo ako "neopodstatnené" a požiadalo o ich "okamžité prepustenie". Teherán žiadosti nevyhovel a začiatkom júla Francúzov obvinil z "podkopávania bezpečnosti" krajiny.

Teherán/Paríž 6. októbra (TASR) - Iránska televízia odvysielala vo štvrtok video, v ktorom sa dvaja francúzski občania priznávajú k špionáži. Informovala o tom webová stránka denníka Le Figaro monitorovaná agentúrou TASR.

Vo videu na webe televízie al-Álam, ktorá vysiela v arabčine, sa žena po francúzsky predstavila ako Cécile Kohlerová, dôstojníčka francúzskej zahraničnej spravodajskej služby DGSE.

Toto "priznanie" bolo zverejnené v období vlny pouličných nepokojov v Iráne. Vyvolala ich smrť 22-ročnej ženy po zadržaní mravnostnou políciou. Teherán protesty považuje za dôsledok sprisahania zosnovaného v zahraničí.

O dvojici zadržaných "Európanov" Irán informoval 11. mája s tým, že "vstúpili do krajiny s cieľom vyvolať chaos a destabilizovať spoločnosť". Francúzsko ich zatknutie odsúdilo ako "neopodstatnené" a požiadalo o ich "okamžité prepustenie". Teherán žiadosti nevyhovel a začiatkom júla Francúzov obvinil z "podkopávania bezpečnosti" krajiny.

Francúzske zdroje zadržaných identifikovali ako Cécile Kohlerovú, funkcionárku odborového zväzu Národná federácia pre vzdelávanie, kultúru a odbornú prípravu (FNEC-FP-FO), a jej manžela Jacqua Parisa. V čase zatknutia počas veľkonočných sviatkov boli v Iráne na dovolenke a mali turistické víza.

Na zverejnenej nahrávke však žena tvrdí, že boli v Iráne, aby "pripravili podmienky na revolúciu a zvrhnutie islamského iránskeho režimu". Údajne mali financovať štrajky a demonštrácie a použiť zbrane "na boj proti polícii".

Na videu je zachytený aj jej muž a po francúzsky hovorí, že cieľom DGSE "bolo vyvinúť tlak na iránsku vládu".