Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

V Indii zmizli oči z tiel zomrelých pacientov

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Úrady začali prípad vyšetrovať, medzi podozrivými sú obchodníci s ľudskými orgánmi, ktorými môžu byť i miestni lekári.

Lakhnaú 17. apríla (TASR) - Úrady v indickom štáte Uttarpradéš vyšetrujú zmiznutie očí z dvoch tiel zomrelých pacientov v štátnej nemocnici v tamojšom hlavnom meste Lakhnaú.

Podľa predbežných záverov vyšetrovateľov sú podozrivými obchodníci s ľudskými orgánmi, ktorými môžu byť i miestni lekári. Úrady nariadili vykonanie novej, dôkladnejšej pitvy nezávislými odborníkmi.

Rodičia 16-ročného chlapca, ktorý prišiel v nedeľu o život následkom zranení pri autonehode, tvrdia, že v čase prijatia do nemocnice mal ich syn obe oči, pričom pri posmrtnej obhliadke mu chýbalo ľavé oko. Lekári im povedali, že mu mohlo vypadnúť.

Príbuzní ďalšieho zomrelého, ťahača rikše, ktorý neprežil astmatický záchvat, nahlásili polícii podozrenie z trestného činu po tom, ako našli jeho telo v nemocnici bez oboch očí. Polícia zadržala jedného lekára a dvoch ďalších členov zdravotníckeho personálu.

Oftalmológ N.B. Singh podľa agentúry AP v súvislosti s prípadom podotkol, že zoznam čakateľov na transplantáciu očí je taký dlhý, že trvá šesť rokov, kým záujemcov o nové oči uspokoja.