Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

V Guatemale sa začali prezidentské a parlamentné voľby

Na archívnej snímke Jimmy Morales Foto: TASR/AP

V najľudnatejšej krajine Strednej Ameriky sa o post prezidenta, ktorý nahradí súčasnú hlavu štátu Jimmyho Moralesa, uchádza až 19 kandidátov.

Guatemala 16. júna (TASR) - V stredoamerickej Guatemale sa v nedeľu konajú prezidentské a parlamentné voľby. Predvolebnej kampani dominovali témy ako boj proti zločineckým skupinám, chudoba či migrácia do Spojených štátov, informovala agentúra AFP.

V najľudnatejšej krajine Strednej Ameriky sa o post prezidenta, ktorý nahradí súčasnú hlavu štátu Jimmyho Moralesa, uchádza až 19 kandidátov.

V prieskumoch vedie s 22 percentami hlasov podnikateľka a bývalá prvá dáma Guatemaly Sandra Torresová (63), ktorá je kandidátkou sociálnodemokratickej strany UNE. Za ňou nasleduje s 11 percentami Alejandro Giammattei (63), ktorý sa o post prezidenta uchádza s podporou konzervatívnej strany Vamos.

Ani jeden z týchto dvoch uchádzačov však podľa AFP nemá dostatočnú podporu, aby vo voľbách zvíťazil v prvom kole. Torresová by bola v druhom kole, ktoré by sa konalo 11. augusta, v ťažkej pozícii, keďže Giammettei by pravdepodobne dokázal proti nej zjednotiť hlasy konzervatívnych voličov, tvrdia analytici.

Torresová - bývalá manželka Álvara Coloma, ktorý bol prezidentom Guatemaly v rokoch 2008-2012 - prisľúbila reformy v oblasti zdravotníctva a vzdelávania, ako aj vytváranie nových pracovných miest. Toto opatrenie by malo zastaviť tok migrácie do USA. Torresová vystupuje proti interrupciám a manželstvám osôb rovnakého pohlavia.

Giammattei chce znovu zaviesť trest smrti, bojovať proti násilným gangom, chudobe, migrácii a korupcii.

Očakáva sa, že Torresovej strana UNE získa vysoký počet hlasov, no v 160-člennom parlamente sa jej väčšinu získať nepodarí.

Podľa prieskumov tvorili trojicu najsilnejších kandidátok okrem Torresovej i bývalá generálna prokurátorka a bojovníčka proti korupcii Thelma Aldanová a dcéra bývalého vojenského lídra Efraína Ríosa Montta Zury Ríosová. Ríosovej však guatemalský ústavný súd kandidovať zakázal. Kandidatúry Aldanovej bola takisto zamietnutá, a to pre obvinenia zo sprenevery, klamania a daňových podvodov. Samotná Aldanová však tvrdí, že ide o politicky motivované obvinenia.

Osem miliónov oprávnených voličov v Guatemale si v nedeľu volí i zástupcov parlamentu a miestnych samospráv.

V pohotovosti je 40.000 policajtov a významné budovy a väznice stráži armáda. V najmenej 55 obciach sa predstavitelia obávajú možného vypuknutia násilností.

Na konci roka 2018 pripadlo v Guatemale podľa oficiálnych štatistík na 100.000 ľudí až 22,4 vrážd. Približne polovica z nich súvisí s obchodom s drogami a vydieraním, ktorého sa dopúšťajú kriminálne gangy, ktoré majú v krajine veľkú moc.