Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

V chorvátskom Sisaku otvoria tretie islamské centrum s mešitou

Ilustračná snímka. FOTO TASR - Lukáš Grinaj Foto: TASR

Na otváracom ceremoniáli sa okrem najvyšších predstaviteľov Chorvátska zúčastní aj turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Záhreb 5. septembra (TASR) - V chorvátskom meste Sisak vo štvrtok oficiálne otvoria nové islamské centrum s mešitou. Na otváracom ceremoniáli sa okrem najvyšších predstaviteľov Chorvátska zúčastní aj turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. TASR informuje na základe správy HINA.

V Chorvátsku už fungujú dve centrá s mešitami, v Záhrebe a v Rijeke, islamské centrum bez mešity pracuje v Umagu a v meste Gunja na východe krajiny majú moslimovia k dispozícii najstaršiu fungujúcu mešitu v Chorvátsku.

Hlavný imám v Sisaku Alem Crnkič označil dokončenie islamského centra za splnenie sna generácií moslimov v Sisaku a Sisacko-moslavinskej župe. Ocenil aj prítomnosť prezidenta Erdogana, pretože podľa neho zohráva dôležitú úlohu v "globálnych procesoch týchto turbulentných čias vo svete".

Hodnota projektu islamského centra na ploche 2600 štvorcových metrov sa odhaduje na 5,5 milióna eur. Okrem mešity ho tvoria viacúčelová sála, knižnica, reštaurácia a ubytovacie jednotky. Na výstavbe spolupracovala aj Turecká agentúra pre medzinárodnú spoluprácu a rozvoj (TIKA).

Podľa sčítania obyvateľstva z roku 2011 sa v Sisaku k islamu prihlásilo približne 2500 obyvateľov. Takmer dve tretiny z nich sú Bosniaci a okrem nich sú to Albánci a Rómovia. V celej Sisacko-moslavinskej župe sa k islamu hlási vyše 4100 obyvateľov.