Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Budapešti protestovali proti odsúdeniu Sýrčana za nepokoje v Röszke

V Budapešti protestovalo dvesto ľudí na podporu odsúdeného Sýrčana Ahmeda H., 3. decembra 2016. Foto: TASR/AP

Podľa stredajšieho verdiktu obžalovaný ako účastník masových nepokojov pri hraničných zábranách ilegálne prekročil štátnu hranicu a spáchal násilný trestný čin namierený proti policajtom.

Budapešť 3. decembra (TASR) - Proti stredajšiemu odsúdeniu Sýrčana Ahmeda H. za organizovanie vlaňajších masových nepokojov na srbsko-maďarskom hraničnom priechode Röszke protestovali dnes v Budapešti dve stovky ľudí.

Tribunál v juhomaďarskom Segedíne uznal tohto muža v prvostupňovom konaní za vinného z teroristického činu a uložil mu desaťročný trest odňatia slobody. Účastníci zhromaždenia na budapeštianskom Námestí Lujzy Blahovej, medzi ktorými boli aj zahraniční aktivisti, požadovali prepustenie odsúdeného a vyjadrili nádej, že ho odvolací súd zbaví obvinenia, informoval spravodajský server Index.hu.

Medzinárodná ľudskoprávna organizácia Amnesty International uviedla, že odsúdeného Sýrčana bude všemožne podporovať. Podľa nej by mal súd druhého stupňa vynesený rozsudok anulovať.

Podľa stredajšieho verdiktu obžalovaný ako účastník masových nepokojov pri hraničných zábranách ilegálne prekročil štátnu hranicu a spáchal násilný trestný čin namierený proti policajtom, čo je v zmysle platných maďarských právnych noriem teroristickým aktom. Súd okrem odňatia slobody muža celoživotne vykázal z územia Maďarska a rozhodol, že sa môže dostať podmienečne na slobodu najskôr po uplynutí dvoch tretín trestu.

Obžalovaný, ktorý legálne žije na Cypre, v záverečnej reči povedal, že chcel iba dostať svojich rodinných príslušníkov do bezpečia a do nepokojov sa nezapojil. Zdôraznil, že nie je teroristom a že veľmi ľutuje, ak kedykoľvek porušil maďarské zákony. Dodal, že to nemal v úmysle.

Prokurátor sa proti rozsudku odvolal a žiadal prísnejší trest. Obžalovaný a jeho obhajca zase žiadali zrušenie obvinenia z trestného činu terorizmu a zmiernenie trestu.

Maďarský premiér Viktor Orbán vo štvrtok privítal rozhodnutie súdu a zdôraznil, že obyvateľov krajín, z ktorých migranti utekajú, veľkoplošnými plagátmi upozorňovali, že ak niekto príde do Maďarska, musí dodržiavať zákony, lebo v opačnom prípade ponesie právne následky.