Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

V Bruseli sa konala demonštrácia na podporu nezávislosti Katalánska

Na archívnej muž máva zástavou "estelada", ktorá symbolizuje nezávislosť Katalánska. Foto: TASR/AP/Emilio Morenatti

Účastníci mítingu mali v rukách transparenty s výzvami na prepustenie väznených katalánskych politikov.

Barcelona 12. novembra (TASR) - Niekoľko stoviek prívržencov nezávislosti Katalánska dnes v Bruseli vyzvalo EÚ, aby "v mene hodnôt, na ktorých je založená, bránila demokraciu" v Katalánsku. Informovala o tom televízia RTBF.

Zhromaždenie sa konalo v jednom v bruselských parkov nachádzajúcom sa neďaleko sídiel európskych inštitúcií. Účastníci mítingu mali v rukách transparenty s výzvami na prepustenie väznených katalánskych politikov.

Podľa belgických zdrojov zosadený katalánsky premiér Carles Puigdemont nebol na tejto demonštrácii, ktorú zorganizovali separatistické organizácie z Beneluxu. Jedným z účastníkov bol však člen zosadenej katalánskej vlády Antoni Comín, ktorý do Belgicka ušiel spolu s Puigdemontom a ďalšími tromi exministrami.

Comín vo svojom prejave upozornil, že "budúcnosť Európy závisí od toho, čo urobí s Katalánskom". Pripomenul, že EÚ vznikla s cieľom zaistiť, aby sa fašizmus a totalitarizmus "už nikdy nevrátili".

Poslanec Európskeho parlamentu Josep-Maria Terricabras vo svojom príhovore vyhlásil, že "demokracia v Španielsku je nielen chorá, ona je mŕtva". Podľa neho "najhoršie je to, že európske inštitúcie nechápu, že keď sa útočí na demokraciu, nemožno tlieskať (španielskemu premiérovi Marianovi) Rajoyovi a španielskym úradom, ktoré konajú nad rámec zákona".

Účastníci zhromaždenia mali v rukách nielen katalánske, ale aj flámske, baskické a velšské zástavy.