Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Británii už zverejnili meno obvineného zo sexuálneho obťažovania

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Odvolací súd v utorok denníku The Daily Telegraph zakázal uverejniť obvinenia voči podnikateľovi a nedovolil ani zverejniť jeho meno. Odvolával sa na porušenie zmluvy o mlčanlivosti.

Londýn 26. októbra (TASR) - Britský parlament vo štvrtok zverejnil meno podnikateľa, ktorého denník The Daily Telegraph plánoval v článkoch obviniť zo sexuálneho obťažovania. Znemožnil mu to však odvolací súd. Informovala o tom stanica BBC.

Obvineným je Sir Philip Green, predseda predstavenstva Arcadia Group, ktorá vlastní niekoľko sietí predajní s oblečením a zamestnáva vyše 20.000 ľudí. Green obvinenia odmietol.

Odvolací súd v utorok denníku The Daily Telegraph zakázal uverejniť obvinenia voči podnikateľovi a nedovolil ani zverejniť jeho meno. Odvolával sa na porušenie zmluvy o mlčanlivosti. Greenovo meno však oznámil člen Snemovne lordov - hornej komory britského parlamentu - Peter Hain, podľa ktorého to bola informácia vo verejnom záujme. Spoliehal sa na parlamentnú imunitu, ktorá členov parlamentu pri výkone mandátu chráni pred občianskou alebo trestnou zodpovednosťou.

Britská premiérka Theresa Mayová v stredu prisľúbila, že vláda sa bude zaoberať zmenou pravidiel ohľadom zmlúv o zachovávaní mlčanlivosti po tom, ako odvolací súd zabránil denníku The Daily Telegraph publikovať obvinenia namierené proti Greenovi.

Podľa informácií z denníka The Daily Telegraph celý prípad vzbudzuje obavy zo zneužitia súdnych rozhodnutí na obmedzenie slobody tlače v Británii.