Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

V Berlíne prehľadávajú domy; pátrajú po dvojici RAF

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Hľadanými osobami sú príslušníci ľavicovej teroristickej organizácie Frakcia Červenej armády (RAF) Ernst-Volker Staub a Burkhard Garweg.

Berlín 3. marca (TASR) - Nemecká polícia, ktorá pátra po dvoch krajne ľavicových teroristoch na úteku, v nedeľu od rána prehľadáva budovy v berlínskej štvrti Friedrichshain. Podľa agentúry DPA o tom informovala hovorkyňa Štátneho úradu kriminálnej polície spolkovej krajiny Dolné Sasko.

Hľadanými osobami sú príslušníci ľavicovej teroristickej organizácie Frakcia Červenej armády (RAF) Ernst-Volker Staub a Burkhard Garweg. Do pátrania po nich sa v nedeľu zapojila štátna aj mestská polícia, dodala DPA s tým, že ďalšie podrobnosti polícia neoznámila.

Minulý pondelok nemecká polícia v Berlíne-Kreuzbergu zadržala bývalú členku RAF Danielu Kletteovú, ktorá bola desaťročia na úteku. Identifikovali ju na základe odtlačkov prstov, keďže policajtom predložila taliansky pas a uviedla falošnú identitu.

Zadržanie 65-ročnej Kletteovej je súčasťou pátrania po členoch takzvanej tretej generácie RAF, kam patria aj Ernst-Volker Staub a Burkhard Garweg. Okrem iného sa v roku 1993 podieľali na bombovom útoku na novú, ešte nedostavanú budovu väznice v hesenskom meste Weiterstadt.

Podľa prokuratúry v dolnosaskom Verdene a tamojšieho Krajinského kriminálneho úradu (LKA) spáchala táto trojica v rokoch 1999 – 2016 aj početné prepady áut prepravujúcich peniaze a supermarketov. Vyšetrovatelia predpokladajú, že týmto spôsobom si zaobstarávali peniaze na živobytie, preto by tieto činy nemali byť klasifikované ako politicky motivované.

RAF vykonávala teroristické útoky a únosy v bývalej Nemeckej spolkovej republike najmä v 70. a 80. rokoch. Zamerala sa predovšetkým na popredných podnikateľov a predstaviteľov štátu. Organizácii, ktorá sa v roku 1998 vyhlásila za rozpustenú, sa pripisuje 33 vrážd.