Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

ÚTOK V PARÍŽI: Podozrivý Abdeslam bude obvinený i v Belgicku

Na nedatovane snímke vydanej francúzskou políciou Salah Abdeslam. Foto: TASR/AP

Francúz Abdeslam a ďalší podozrivý budú čeliť obvineniam z ilegálnej držby zbraní a z pokusu o vraždu, ktorého sa údajne dopustili pri prestrelke počas policajnej razie 15. marca 2016.

Brusel 17. augusta (TASR) - Salah Abdeslam, hlavný podozrivý z teroristických útokov v Paríži z 13. novembra 2015, bude v Belgicku trestne stíhaný za údajnú účasť na streľbe počas policajnej razie v Bruseli v roku 2016. Informáciu dnes potvrdila belgická prokuratúra.

Francúz Abdeslam (27) a ďalší podozrivý budú čeliť obvineniam z ilegálnej držby zbraní a z pokusu o vraždu, ktorého sa údajne dopustili pri prestrelke počas policajnej razie 15. marca 2016 v bruselskej štvrti Forest.

Abdeslamovi sa podarilo počas policajného zásahu ujsť, ale zabitý bol jeden podozrivý z terorizmu a zranenia utrpelo niekoľko policajtov.

Abdeslama chytili o tri dni v západnej bruselskej štvrti Molenbeek, kde podľa informácií vyšetrovateľov žilo viacero páchateľov predchádzajúcich útokov v Paríži a Bruseli.

Zadržaného Abdeslama neskôr vydalo Belgicko do Francúzska, kde v súčasnosti čelí obvineniam z terorizmu za údajnú účasť na parížskych útokoch z novembra 2015, pri ktorých prišlo o život 130 ľudí. Skupina teroristov vtedy podnikla samovražedné bombové a strelecké útoky na viacerých miestach francúzskej metropoly, ako boli hudobný klub, kaviarne, reštaurácie a vchod na futbalový štadión.

Teroristické útoky v Bruseli, pri ktorých na medzinárodnom letisku Zaventem a na stanici metra Maalbeek zahynulo vyše 30 ľudí, sa stali len niekoľko dní po zatknutí Abdeslama, presnejšie 22. marca 2016.