Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

ONLINE: Dodávka narazila do moslimov pri londýnskej mešite

Na snímke vražedná dodávka, 19. júna 2017 v Londýne. Foto: TASR/AP

Na mieste zomrel jeden človek, desať sa zranilo. Moslimská rada Británie vyhlásila, že išlo o teroristický útok voči veriacim odchádzajúcim z modlitieb, ktorý bol zrejme motivovaný islamofóbiou.

Londýn 19. júna (Teraz.sk/TASR) - Jeden človek prišiel o život a desať ďalších utrpelo v noci nadnes zranenia, keď v severnej časti Londýna vrazila dodávka do veriacich odchádzajúcich z mešity. Informovala o tom londýnska Metropolitná polícia (MPS), podľa ktorej mal útok všetky známky teroristického činu. Podľa správ svedkov bol za volantom dodávky beloch, ktorý do ľudí pred mešitou vrazil zámerne. Vodiča následne obklopil a zadržal rozhorčený dav. Vozidlo vrazilo do moslimov, ktorí sa zúčastnili na večerných modlitbách konaných počas pôstneho mesiaca ramadán. Najmenej dvaja zranení sú vo vážnom stave.

19:57
Pravdepodobného útočníka obvinili z terorizmu. Oznámila to dnes londýnska Metropolitná polícia.

Polícia spresnila, že 47-ročného muža pôvodne zatkli pre podozrenie z pokusu o vraždu. Neskôr ho však obvinili zo "spáchania, prípravy a nabádania" na teroristické činy "vrátane vraždy a pokusu o vraždu", uviedla s odvolaním sa na vyhlásenie polície agentúra DPA.

"V tejto fáze vyšetrovania sa predpokladá, že podozrivý konal sám, prešetrujeme však samozrejme všetky okolnosti, ktoré k útoku viedli," vyhlásila polícia, ktorá dnes v súvislosti s útokom uskutočnila domovú prehliadku v meste Cardiff.

Spravodajská stanica BBC s odvolaním sa na nemenované zdroje uviedla, že útočníkom bol 47-ročný Darren Osborne, ktorý pochádza z mesta Weston-super-Mare na severe grófstva Somerset neďaleko Cardiffu a má štyri deti.

18:18
Lídri náboženských spoločenstiev v Británii velebia imáma Mohammeda Mahmouda, ktorý zabránil v noci nadnes rozvášnenému davu v zlynčovaní muža stojaceho za útokom na moslimov neďaleko Finsbury parku v severnej časti Londýna, informovala agentúra AP.

"Nebol som to len ja sám - boli tam aj ďalší bratia. Boli pokojní a rozvážni a podarilo sa im upokojiť ľudí a uhasiť všetky prejavy hnevu," povedal podľa televízie Sky News duchovný, ktorý dnes predstúpil pred médiá.

Mahmoud následne spoločne so svojimi "bratmi" muža zadržiaval až do príchodu polície a davu zabránil v tom, aby ho zlynčoval. Podľa imáma sa im útočníka podarilo ochrániť "s božou milosťou".

Mahmoud dodal, že útočník mu nič nepovedal. Iný moslimský duchovný však uviedol, že útočník rozprával tesne predtým, ako ho Mahmoud s ďalšími zadržal. Údajne hovoril vety ako "Prispel som svojou troškou" a "zaslúžili ste si to".

16:25
Útok dodávkou bol evidentne útokom na moslimov. Povedala to dnes na tlačovej konferencii komisárka londýnskej Metropolitnej polície Cressida Dicková.

Komisárka zároveň dodala, že do ochrany moslimských komunít bude v nadchádzajúcich dňoch nasadených viac policajtov. Na tlačovej konferencii vystúpil aj londýnsky starosta Sadiq Khan, ktorý vzdal hold miestnej komunite za to, že útočníka neďaleko mešity zadržala.

Khan útok odsúdil a dodal, že útočník mal zjavne rovnakú motiváciu ako tí, ktorí stáli za nedávnymi útokmi v Manchestri aj na londýnskych mostoch London Bridge a Westminster Bridge.

"Všetky (tieto útoky) sú útokom na naše spoločné hodnoty tolerancie, slobody a rešpektu," povedal Khan, ktorého citovala spravodajská stanica BBC.

Ďalej uviedol, že Londýn vďaka útokom aj nedávnemu požiaru zažil pár "príšerných týždňov". Dodal však, že britská metropola zostane aj naďalej silným a jednotným mestom, a nenechá sa zastrašiť terorizmom.

Khan zároveň apeloval na vládu, aby nerobila ďalšie škrty v polícii. V tejto súvislosti tiež dodal, že Metropolitná polícia zvýši v nasledovných počet policajtov nasadených do hlavného mesta, a to obzvlášť do oblastí, kde sa nachádzajú mešity, alebo v ktorých žijú početné moslimské menšiny.

15:56
Predstavitelia rôznych náboženských skupín v Londýne si dnes minútou ticha uctili obete útoku dodávkou, ktorej vodič v noci nadnes vrazil do moslimských veriacich pred mešitou neďaleko Finsbury parku v severnej časti britskej metropoly.

Mohammed Kozbar, predstaviteľ mešity, pri ktorej k útoku došlo, prečítal po tomto geste solidarity krátke spoločné vyhlásenie londýnskych náboženských vodcov. V ňom uviedol, že "útok voči jednému vierovyznaniu je útokom na všetky náboženstvá".

Po jeho boku stáli vodcovia ďalších z londýnskych náboženských skupín, ako aj líder opozičnej Labouristickej strany Jeremy Corbyn, ktorý v tejto časti Londýna žije.

14:09
Britská premiérka Theresa Mayová dnes pred svojím premiérskym sídlom na Downing Street č. 10 zároveň povedala, že útočník, ktorý dodávkou vrazil do veriacich odchádzajúcich z večerných modlitieb, konal podľa prvotných zistení polície sám. Dodala, že vodiča dodávky, 48-ročného bieleho muža, najprv odvážne zadržali ľudia priamo na mieste a následne ho zatkla polícia, informovala televízia Sky News.

Mayová vo svojom vyhlásení pre médiá reagovala aj na výčitky niektorých moslimov, podľa ktorých londýnska polícia nezasiahla dostatočne rýchlo. Premiérka v tejto súvislosti uviedla, že polícia na incident reagovala do minúty, pričom za "teroristický útok" ho vyhlásila v priebehu ôsmich minút.

Mayová podľa agentúry AP dodala, že takejto nenávisti a zlu sa nikdy nepodarí zvíťaziť a že britská vláda sa v snahe poraziť extrémizmus nezastaví pred ničím. Premiérka zároveň uviedla, že britská polícia sa po útoku rozhodla zvýšiť počet policajtov hliadkujúcich pred mešitami.

13:53
Na videosnímke vidno, ako moslimovia zadržali podozrivého z útoku.



13:30
VIDEOPREZENTÁCIA z útoku pred mešitou v londýnskom Finsbury Park.


12:52
Jeden z očitých svedkov menom Sami Ali (20), ktorý opustil mešitu len pár minút pred útokom, tvrdil, že vodič dodávky sa iba usmieval a mával, keď ho polícia odviedla.

12:25
Britské médiá priniesli informácie o tom, že imám z moslimského centra, kde došlo k útoku, vyzval v čase incidentu ľudí, aby zostali pokojní a aby neublížili podozrivému, ktorého zadržali.



11:53
Vyšetrovanie v Londýne stále prebieha.
Forenzní experti prehľadávajú miesto neďaleko mešity 19. júna 2017 v Londýne.
Foto: TASR/AP


11:15
"Sú krajiny, kde požiare zabíjajú ľudí, ale sú aj krajiny, kde ľudí zabíjajú ľudia. Chcel by som sa opäť postaviť veľmi jasne k tomu, čo sa udialo v noci v Londýne," reagoval dnes slovenský premiér Robert Fico na útok v Londýne. "Napriek tomu, že nemáme k dispozícii ešte všetky informácie, ale minimálne môžeme potvrdiť, že útok dodávky bol úmyselný na ľudí, ktorí vychádzali z mešity, a preto by som chcel znovu odsúdiť tento útok a najmä chcem opätovne ponúknuť ako predseda vlády Slovenskej republiky všetku súčinnosť premiérke vo Veľkej Británii, pokiaľ ide najmä o výmenu informácií," zdôraznil premiér.

11:03
Britská ministerka vnútra Amber Ruddová na otázku, prečo Metropolitná polícia ihneď bezprostredne po útoku nehovorila o tom, čo sa stalo, ako o terorizme, dopovedala: "Ako podozrivý teroristický útok sa to posudzovalo okamžite. Musíme umožniť polícii, aby pracovala s faktami a zabezpečila, aby sa tieto informácie sprístupnili čo najskôr."

10:50
Štyridsaťosemročný muž, ktorý riadil dodávku, bol zatknutý pre podozrenie z pokusu o vraždu, uviedol na dnešnom tlačovom brífingu Neil Basu z veliteľstva londýnskej polície. "Bol to útok na všetkých Londýnčanov a mali by sme sa všetci spoločne postaviť extrémistom, bez ohľadu na ich príčiny," pokračoval Basu.




Basu ďalej uviedol, že podozrivý útočník konal s najväčšou pravdepodobnosťou osamote. "Vyšetrovanie sa momentálne nachádza na prvom stupni, iných podozrivých sme však dosiaľ neidentifikovali ani neboli hlásení polícii, nemáme ani informácie o tom, že by niekto utrpel bodné zranenia nožom," zhodnotil Basu. Na základe výpovedí svedkov a prvých zozbieraných informácií bol útočník zrejme v nákladnom aute sám. Vyšetrovatelia, samozrejme, preverujú celé pozadie a okolnosti tohto činu, dodal.

10:44
Útok dodávkou na moslimských veriacich pred mešitou v londýnskej štvrti Finsbury Park mal všetky známky teroristického činu, oznámila dnes londýnska Metropolitná polícia. Polícia ďalej vyzvala obyvateľstvo, aby zachovalo pokoj, do ulíc mesta totiž bude nasadené zvýšené množstvo policajných hliadok.

10:28
Touto dodávkou mal 48-ročný muž vraziť do moslimov odchádzajúcich z mešity.
Na snímke vražedná dodávka, 19. júna 2017 v Londýne.
Foto: TASR/AP


10:13
Podľa London Evening Standard podozrivého z útoku vo Finsbury Park spútali prítomní ľudia, pričom muž mal na nich kričať "zabite ma, zabite ma".

10:03
Takto zasahovali britské policajné zložky na mieste tragédie.



9:38
Britský expremiér David Cameron sa vyjadril, že sa "všetci musíme postaviť proti tomuto zlu spoločne".



9:16
Ministerka vnútra Amber Ruddová dnes podľa spravodajskej stanice BBC vyhlásila, že to, čo sa stalo v londýnskom Finsbury Parku, polícia posudzuje ako "teroristický prípad". Vyšetrovatelia zatiaľ podľa nej ďalšími podrobnosťami o útočníkovi nedisponujú.

9:08
Britská premiérka Theresa Mayová usporiadala v súvislosti s tragédiou núdzové zasadnutie výboru Cobra.

8:54
Denník Evening Standard uviedol, že dodávku prenajali vo Walese. Úrady však túto informáciu zatiaľ nepotvrdili.

8:46
"Zabijem všetkých moslimov!" Toto mal kričať útočník podľa očitého svedka menom Abdulrahman Saleh Alamoudi, ktorý poskytol informácie pre BuzzFeed News.

8:35
Pohľad na ranný Londýn.



8:25
Pri útoku dodávkou sa zranilo desať osôb. Osem ľudí bolo odvezených do nemocnice, zatiaľ čo dve boli ošetrené na mieste. Informovala o tom agentúra Reuters.

8:17
K poslednému útoku v Londýne došlo pritom len v sobotu 3. júna, keď traja páchatelia najprv dodávkou zrazili ľudí na chodníku Londýnskeho mosta (London Bridge), potom pokračovali v jazde na Borough Market, kde na ulici, v baroch a reštauráciách nožmi útočili na ľudí. Zabili osem ľudí a zranili ďalších 50, kým ich nezastrelili policajti.

8:08
Pozrite si VIDEO TABLET.TV, ktoré zachytáva aktuálne udalosti v britskej metropole.


7:55
Niektorí svedkovia na mieste činu uviedli, že do akcie sa mohlo zapojiť viac osôb ako jeden útočník, ktorého zadržali. Metropolitná polícia však podľa BBC uviedla, že "v počiatočnej fáze tohto vyšetrovania neboli identifikovaní ani hlásení žiadni iní podozriví, no vyšetrovanie pokračuje".

7:42
"Prišiel medzi nás všetkých, bolo tam veľa ľudí a bolo nám povedané, aby sme sa okamžite uhli," povedal očitý svedok po tom, ako tesne uskočil z cesty smrteľnej dodávke.

7:37
Podľa polície bol vodič vyzbrojený nožom, poprela však špekulácie o tom, že by niekto utrpel bodné rany. Informovala o tom BBC.

7:22
Primátor Londýna Sadiq Khan na sociálnej sieti napísal, že jeho myšlienky a modlitby sú so všetkými tými, ktorí sú postihnutí strašným teroristickým útokom na nevinných ľudí vo Finsbury Park.



7:14
Pozrite si obrazom, ako to vyzeralo v blízkosti mešity v londýnskej oblasti Finsbury Park.


7:05
Britská premiérka Theresa Mayová označila udalosť z Finsbury parku za "hrozný incident" a ubezpečila, že myslí na všetkých postihnutých a ich rodinných príslušníkov. Vodca opozičných labouristov Jeremy Corbyn vyhlásil, že ho celá udalosť "totálne šokovala".



6:55
Moslimská rada Británie (MCB) vyhlásila, že išlo o "teroristický útok voči veriacim odchádzajúcim z modlitieb", ktorý bol zrejme motivovaný islamofóbiou. Súčasne požiadala britské úrady, aby okamžite posilnili bezpečnosť v okolí mešít.

6:51
Pozrite si VIDEO z miesta činu.



6:42
Prípad vyšetruje protiteroristické oddelenie MPS, oznámila televízia Sky News.

6:35
Podľa polície išlo o "závažný incident". Zatkli 48-ročného muža, ktorý riadil dodávku; následne bol prevezený do nemocnice, informovala agentúra AP. V nemocniciach skončili aj ôsmi zranení.

6:28
Letecký záber z miesta činu.



6:20
Podľa správ svedkov bol za volantom dodávky beloch, ktorý do ľudí pred mešitou vrazil zámerne. Vodiča následne obklopil a zadržal rozhorčený dav. Podľa nepotvrdených správ svedkov z dodávky vyskočili ešte ďalšie osoby, ktoré z miesta činu utiekli.

6:18
Podľa správ svedkov dodávka náhle zmenila smer jazdy a vrazila do skupiny asi desiatich veriacich odchádzajúcich z moslimského sociálneho centra nachádzajúceho sa neďaleko mešity.

6:14
Vozidlo vrazilo do moslimov, ktorí sa zúčastnili na večerných modlitbách konaných počas pôstneho mesiaca ramadán. Na mieste zasahovalo najmenej desať policajných áut a viacero sanitiek a hasičských áut. K incidentu došlo dnes krátko po polnoci pred mešitou v oblasti Finsbury Park.