Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Útočník zo Champs-Élysées sa v liste na rozlúčku prihlásil k IS

Na snímke, ktorú poskytla Noemie Pfisterová francúzski žandári hasia na bulvári Champs-Elysées auto, ktoré tesne predtým narazilo do ich auta, vybuchlo a začalo horieť 19. júna 2017. Foto: TASR/AP

Pri domovej prehliadke u muža, vo vozidle ktorého sa našli plynové fľaše, strelné zbrane i munícia, sa podľa oficiálne nepotvrdených informácií našiel sklad zbraní.

Paríž 20. júna (TASR) - Štyria členovia rodiny muža zabitého po tom, ako v pondelok narazil autom do policajnej kolóny na parížskej ulici Champs-Élysées, sú vo väzbe. Oznámil to dnes úrad parížskeho prokurátora.

Štvoricu príbuzných zadržali v noci nadnes v rámci protiteroristického vyšetrovania pondelkového útoku na Champs-Élysées.



Policajní predstavitelia uviedli, že polícia muža registrovala ako radikálneho islamistu, a francúzsky premiér Édouard Philippe potvrdil, že muž mal povolenie na strelnú zbraň. Premiér povedal v pondelok pre televíziu BFM, že povolenie vlastniť zbraň bolo vydané ešte pred tým, ako sa útočník dostal do pozornosti úradov.

Muž spôsobil silný výbuch a požiar, keď narazil autom plným zbraní a výbušnín do policajného vozidla na Champs-Élysées. Nikto ďalší pri incidente neutrpel zranenia. Útok sa stal v jednej z najrušnejších nákupných častí Paríža a asi 200 metrov od úradu francúzskeho prezidenta. Svetoznámu triedu, obľúbenú aj u zahraničných turistov, v noci nadnes znovu otvorili.

Útočník zo Champs-Élysées sa v liste na rozlúčku prihlásil k IS


Útočník zo Champs-Élysées, ktorý v pondelok popoludní zámerne narazil do vozidla žandárstva na známom bulváre v Paríži a ktorý pri tom prišiel o život, sa v liste na rozlúčku prihlásil k džihádistom z tzv. Islamského štátu.

O obsahu listu na rozlúčku informovali dnes podľa informácií prvého programu verejnoprávnej nemeckej televízie ARD francúzski vyšetrovatelia.

Tridsaťjedenročný muž bol už dlhší čas známy polícii ako nositeľ radikálnych islamistických názorov, napriek tomu mal platný zbrojný pas a v legálnej držbe viaceré strelné zbrane.

Pri domovej prehliadke u muža, vo vozidle ktorého sa našli plynové fľaše, strelné zbrane i munícia, sa podľa oficiálne nepotvrdených informácií našiel sklad zbraní.

Medzi stúpencov salafizmu patria údajne aj atentátnikovi príbuzní. Jeho otca, brata, bývalú manželku a švagrinú v noci nadnes francúzska polícia zadržala a vypočúvala.