Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Ústavodarné zhromaždenie vo Venezuele nariadilo voľby do konca apríla

Venezuelský prezident Nicolás Maduro, archívne foto Foto: TASR/AP

Rozhodnutie o termíne prezidentských volieb bolo podľa AP prijaté v období, keď sa vo Venezuele prehlbuje hospodárska kríza, zatiaľ čo sa vládnuci socialisti snažia upevniť svoju moc

Caracas 24. januára (TASR) - Venezuelské ústavodarné zhromaždenie v utorok rozhodlo, že nachádzajúce prezidentské voľby v tejto krajine sa uskutočnia najneskôr 30. apríla. Súčasný prezident Nicolás Maduro následne potvrdil, že je pripravený uchádzať sa o znovuzvolenie, ak si ho vládnuci socialisti vyberú za svojho kandidáta, informovala agentúra AP.

Návrh ohľadne termínu prezidentských volieb, ktorého predkladateľom bol podpredseda Zjednotenej socialistickej strany Venezuely (PSUV) Diosdado Cabello, schválili členovia provládneho ústavodarného zhromaždenia jednomyseľne. Cabello pritom označil voľby za najlepší spôsob, ako vzdorovať kritike Spojených štátov a iných krajín, podľa ktorých sa Venezuela mení na diktatúru.

"Ak svet uplatňuje sankcie, my uplatníme voľby," povedal v narážke na pondelkové rozhodnutie EÚ uvaliť na neho a ďalších šesť vysokopostavených predstaviteľov Venezuely finančné a cestovné obmedzenia. "Nikto nás nebude poučovať alebo nám hovoriť, čo máme robiť... Venezuelčania majú právo vybrať si vlastný osud," dodal Cabello.

Rozhodnutie o termíne prezidentských volieb bolo podľa AP prijaté v období, keď sa vo Venezuele prehlbuje hospodárska kríza, zatiaľ čo sa vládnuci socialisti snažia upevniť svoju moc. Podľa tamojšej ústavy sa nové šesťročné funkčné obdobie prezidenta musí začať v januári 2019. Voľby sa môžu konať kedykoľvek predtým, no doteraz býval zvyčajne uprednostnený termín ku koncu roka, aby sa nepredlžovalo prechodné obdobie.

V uplynulých týždňoch sa rozšírili špekulácie, že voľby sa tentoraz uskutočnia už skoršej časti roka, čo bude výhodné pre socialistov ťažiacich zo súčasnej nejednotnosti opozície, uviedla AP. Cabello ako hlavný vnútrostranícky súper Madura zatiaľ výslovne nepodporil jeho opätovnú kandidatúru, ktorá sa však vo všeobecnosti očakáva.