Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Úspešné ťaženie Jeana-Marieho Le Pena na súdoch pokračuje

Jean-Marie Le Pen, archívne foto Foto: TASR/AP

Francúzska justícia už zrušila pozastavenie členstva Jeana-Marieho Le Pena v Národnom fronte.

Paríž 8. júla (TASR) - Bývalý francúzsky prezidentský kandidát a exlíder ultrapravicového Národného frontu (FN) Jean-Marie Le Pen zaznamenal dnes ďalšie víťazstvo na súde v pretrvávajúcom spore so svojou nástupkyňou na čele strany, dcérou Marie Le Penovou.

Súd v Nanterre neďaleko Paríža totiž dva dni pred ukončením vnútrostraníckej online ankety o zmene stanov, v rámci ktorej mala byť zrušená funkcia čestného predsedu (od roku 2011 je ním práve Jean-Marie Le Pen), nariadil okamžité zastavenie tejto akcie, informoval rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF.

Už pred šiestimi dňami francúzska justícia zrušila pozastavenie členstva Jeana-Marieho Le Pena v Národnom fronte. "Pán Le Pen môže od zajtrajšieho rána... znovu začať využívať svoju kanceláriu, všetky prostriedky, ktoré mal k dispozícii a pôsobiť vo všetkých straníckych orgánoch, v ktorých bol prítomný ako čestný predseda," uviedol vtedy pre médiá právnik Frédéric Joachim.

Kríza v Národnom fronte prepukla v apríli, keď Le Pen zopakoval svoje predchádzajúce výroky. Tvrdil, že nacistické plynové komory sú len detailom v dejinách a obhajoval režim maršala Philippa Pétaina, ktorý počas druhej svetovej vojny kolaboroval s nacistickým Nemeckom.