Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

USA zvažujú odvetný útok proti vrahom veľvyslanca v Líbyi

V americkom Kongrese medzitým zazneli obvinenia, že vláda prezidenta Baracka Obamu opakovane odmietla zvýšenú ochranu konzulátu.

Washington 3. októbra (TASR) - Po krvavom útoku na konzulát USA v líbyjskom Benghází, pri ktorom v septembri zahynul americký veľvyslanec a traja ďalší Američania, zvažuje americká armáda odvetný útok, informovali noviny New York Times (NYT). V americkom Kongrese medzitým zazneli obvinenia, že vláda prezidenta Baracka Obamu opakovane odmietla zvýšenú ochranu konzulátu.

Podľa správy NYT získavajú špeciálne jednotky informácie pre možný zákrok proti páchateľom útoku z 11. septembra. Cieľom operácie by bolo zadržať ich alebo zabiť, prípravy sú však len v skorom štádiu a rozhodnutie o tom, či akciu vykonať, zatiaľ nepadlo, uviedol denník s odvolaním sa na nemenovaných vládnych predstaviteľov.

Americké tajné služby dospeli k záveru, že útok na konzulát spáchali teroristi s možným napojením na al-Káidu, čo je v rozpore s prvými domnienkami, vychádzajúcimi zo spontánneho činu davu rozzúreného protiislamským videom nakrúteným v USA. Konzulát sa stal okrem iného terčom rakiet a podpaľačského útoku.

New York Times napísali, že Obama má pri odvetnom útoku v Líbyi viacero možností, napríklad použitie bezpilotných lietadiel či nasadenie špeciálnych jednotiek ako pri vlaňajšom zabití Usámu bin Ládina v Pakistane. Možné by boli aj spoločné operácie s líbyjskými jednotkami. Každá takáto akcia by však so sebou niesla značné vojenské a politické riziká.

Viacero amerických kongresmanov v utorok v liste ministerke zahraničných vecí Hillary Clintonovej vyčítalo, že vláda opakovane odmietla žiadosti o posilnenú ochranu budovy konzulátu v Benghází. Pracovníci zastupiteľstva pritom pred 11. septembrom hlásili sériu hrozieb.

Kongresmani stanovili na budúci týždeň oficiálne zasadnutie na túto tému. Ministerstvo zahraničných vecí sa k obvineniam zatiaľ nevyjadrilo.