Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Vo veku 90 rokov zomrela americká senátorka Dianne Feinsteinová

Na archívnej snímke americká senátorka Dianne Feinsteinová. Foto: TASR/AP

Feinsteinovú, najstaršiu členku Senátu, vyzdvihovali ako priekopníčku žien v politike a mimoriadne efektívnu zákonodarkyňu.

Washington 29. septembra (TASR) - Vo veku 90 rokov zomrela americká senátorka Dianne Feinsteinová, veteránka politickej histórie USA, ktorá počas svojej priekopníckej tri desaťročia trvajúcej kariéry v Senáte dosiahla množstvo legislatívnych úspechov, uviedli v piatok americké médiá. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Feinsteinovú, najstaršiu členku Senátu, vyzdvihovali ako priekopníčku žien v politike a mimoriadne efektívnu zákonodarkyňu. Počas svojej kariéry, ktorá sa začala v miestnej kalifornskej samospráve, sa stala prísnou kontrolórkou administratívy oboch hlavných politických strán.

Feinsteinová bola prvá žena, ktorá zastupovala Kaliforniu v Senáte. Odchod do dôchodku oznámila vo februári tohto roka po zhoršení svojho zdravotného stavu a po viacerých chybných krokoch, ktoré ohrozili jej odkaz.

Kalifornčanka, ktorá vlani ovdovela, sa stala i prvou starostkou San Francisca po tom, ako v roku 1978 nespokojný bývalý kolega zastrelil Harveyho Milka, jediného otvorene homosexuálneho politika v krajine, a starostu Georgea Moscona.

Medzi ďalšie dramatické momenty v jej živote patrí prežitie pokusu o bombový útok na jej dom v roku 1976.

Neočakáva sa, že by jej smrť zmenila napätú rovnováhu síl v Senáte, keďže demokratický guvernér Kalifornie Gavin Newsom vymenoval jej dočasnú náhradu.

"Bola priekopníčkou a svoj život zasvätila službe verejnosti," povedal člen kalifornskej delegácie v Snemovni reprezentantov David Valadao.

Feinsteinová, ktorá bola hlavnou predkladateľkou stoviek návrhov zákonov, sa dostala na post predsedníčky vplyvného výboru pre spravodajské služby, čo bolo ďalšie prvenstvo pre ženu.

Medzi jej úspechy patrí zákaz útočných pušiek z roku 1994 a vypracovanie 6700-stranovej správy o programe mučenia zo strany agentov Ústrednej spravodajskej služby (CIA) počas "vojny proti terorizmu" v USA.