Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 10. jún 2024Meniny má Margaréta
< sekcia Zahraničie

USA zaviedli sankcie voči podporovateľom iránskeho jadrového programu

V súvislosti s novými sankciami sa spomínajú spoločnosti Mid Oil Asia, Singa Tankers, Siqiriya Maritime, Ferland Company Limited či Vitaly Sokolenko.

Washington 12. decembra (TASR) - Spojené štáty zaviedli dnes sankcie voči niekoľkým spoločnostiam a osobám, ktoré podporujú iránsky jadrový program. Oznámili to predstavitelia rezortov diplomacie a financií.

Vo vyhlásení uvádzajú, že dohoda uzavretá nedávno v Ženeve medzi Iránom a veľmocami "nie je a nebude prekážkou nášmu úsiliu odhaľovať a zasahovať proti tým, ktorí podporujú iránsky jadrový program alebo sa snažia vyhnúť našim sankciám".

Podľa agentúry Reuters ide o prvé donucovacie opatrenie od novembrového uzavretia dohody medzi veľmocami a Iránom. Namierené je proti tým, ktorí sa angažujú v šírení materiálov pre zbrane hromadného ničenia.

V súvislosti s novými sankciami sa spomínajú spoločnosti Mid Oil Asia, Singa Tankers, Siqiriya Maritime, Ferland Company Limited či Vitaly Sokolenko. Zdroje uvádzajú aj piatich Iráncov, ktorí sú podľa nich priamo zaangažovaní v akciách prispievajúcich k schopnosti Iránu obohacovať urán. Ďalších jednotlivcov dávajú do súvislosti iránskym programom balistických rakiet.


Šéf senátneho výboru je proti novým sankciám voči Iránu


Šéf amerického senátneho bankového výboru Tim Johnson dnes vyhlásil, že momentálne nepodporuje zavedenie nových sankcií voči Iránu. Súhlasí s postojom súčasnej administratívy, podľa ktorej by takáto legislatíva mohla narušiť krehké rokovania o obmedzení iránskeho jadrového programu.

"Nemali by sme robiť nič kontraproduktívne, čo by roztrieštilo jednotu Západu v tejto otázke," citovala agentúra Reuters demokratického senátora Johnsona, ktorého výbor dohliada na sankčnú legislatívu v Senáte.

"Mali by sme sa uistiť, že ak rokovania zlyhajú, bude to vinou Iránu. Nemali by sme dať Iránu, krajinám P5+1 a ďalším štátom zámienku hodiť zodpovednosť za zlyhanie na nás," dodal Johnson.

Niektorí senátori uvažujú nad možnosťou uvaliť na Irán nové sankcie, ktoré by vstúpili do platnosti po uplynutí šiestich mesiacov, alebo v prípade, že Irán nedodrží podmienky dočasnej dohody, ktorú uzavrel so skupinou P5+1 - Spojenými štátmi, Britániou, Čínou, Francúzskom a Ruskom ako piatimi stálymi členmi Bezpečnostnej rady OSN a Nemeckom.