Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

USA vyjadrili sklamanie nad nedemokratickým odovzdaním moci na Kube

Nový kubánsky prezident Miguel Díaz-Canel (vľavo) a jeho predchodca Raúl Castro v kubánskom parlamente v Havane 19. apríla 2018. Foto: TASR/AP

Castro odovzdal mandát Díazovi-Canelovi vo štvrtok po tom, ako predseda štátnej volebnej komisie oznámil výsledky hlasovania kubánskeho Národného zhromaždenia.

Washington 20. apríla (TASR) - Spojené štáty sú "sklamané" tým, že kubánska vláda vymenovala nového prezidenta bez toho, aby ho zvolil samotný kubánsky ľud. Hovorkyňa amerického rezortu diplomacie Heather Nauertová označila vo štvrtok toto odovzdanie moci za "nedemokratické", informuje agentúra DPA.

Kubánska vláda sa podľa nej "priklonila k umlčaniu nezávislých hlasov a zachovaniu svojho represívneho monopolu na moc a neumožnila svojmu ľudu zmysluplný výber prostredníctvom slobodných, spravodlivých a súťaživých volieb".

Nauertová vyzvala nového prezidenta Miguela Díaza-Canela, aby podnikol konkrétne kroky k zlepšeniu života kubánskeho ľudu, rešpektoval ľudské práva, upustil od utláčania a umožnil väčšie politické a ekonomické slobody.

Doterajší kubánsky prezident Raúl Castro (86) očakáva, že Díaz-Canel (56) by sa mohol stať aj jeho možným nástupcom v čele najsilnejšieho politického zoskupenia v krajine - Komunistickej strany Kuby. Castro vo svojom prvom prejave po odovzdaní moci predstavil svoju víziu budúcnosti krajiny. Díaz-Canel by podľa jeho predstáv mohol odslúžiť dve päťročné funkčné obdobia ako prezident a následne po ňom v roku 2021 prebrať post predsedu komunistickej strany.

Castro odovzdal mandát Díazovi-Canelovi vo štvrtok po tom, ako predseda štátnej volebnej komisie oznámil výsledky hlasovania kubánskeho Národného zhromaždenia. Za nomináciu Díaza-Canela za novú hlavu štátu sa vyjadrilo 603 zo 604 poslancov.