Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

USA vetovali rezolúciu OSN odsudzujúcu útoky Hamasu

Dym stúpa pri explózii po izraelskom leteckom útoku na pásmo Gazy, čo je viditeľné z juhu Izraela 18. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Rezolúciu podporilo 12 z 15 členov BR OSN; USA návrh vetovali, Rusko a Británia sa hlasovania zdržali.

New York 18. októbra (TASR) — Bezpečnostná rada OSN (BR OSN) neschválila v stredu návrh rezolúcie odsudzujúcej "teroristické útoky" palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael a násilie voči civilistom. Rezolúciu vetovali Spojené štáty, ktoré vyzvali na humanitárnu pomoc pre Palestínčanov v pásme Gazy, informovali agentúry AP, AFP a DPA.

Rezolúciu podporilo 12 z 15 členov BR OSN; USA návrh vetovali, Rusko a Británia sa hlasovania zdržali.

Text rezolúcie predložený Brazíliou, ktorá v súčasnosti predsedá krajina Bezpečnostnej rade OSN, zahŕňal požiadavku, aby Izrael stiahol svoju výzvu na evakuáciu približne milióna civilistov zo severu pásma Gazy. Vyzýval tiež na ukončenie bojov a útok Hamasu na Izrael zo 7. októbra označoval za „ohavný“.

Neobsahoval však zmienku o utorňajšom večernom útoku na nemocnicu v pásme Gazy ani požiadavku na prímerie vo vojne medzi Izraelom a Hamasom. BR pred záverečným hlasovaním zamietla pozmeňujúce návrhy Ruska.

Americká veľvyslankyňa pri OSN Linda Thomas-Greenfieldová po hlasovaní uviedla, že prezident USA Joe Biden je v regióne Blízkeho východu, kde sa zapája do diplomatického úsilia. Kritizovala text rezolúcie, v ktorom nebolo uvedené nič o práve Izraela na sebaobranu.