Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

USA vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Tento krok USA ako kľúčového spojenca Izraela sa všeobecne očakával.

Ramalláh 19. apríla (TASR) - Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za "agresiu", ktorá tlačí Blízky východ k "priepasti". TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Politika USA "predstavuje hrubú agresiu proti medzinárodnému právu a podporu pokračovania genocídnej vojny proti nášmu ľudu, ktorá posúva región stále viac na okraj priepasti", uviedol vo vyhlásení úrad palestínskeho lídra Mahmúda Abbása.

Veto v Bezpečnostnej rade OSN "odhaľuje rozpory americkej politiky", ktorá tvrdí, že podporuje dvojštátové riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu, ale zároveň "bráni realizácii tohto riešenia", dodáva sa vo vyhlásení.

"Svet je jednotný v hodnotách pravdy, spravodlivosti, slobody a mieru, ktoré palestínska vec predstavuje," uviedla Palestínska samospráva, ktorá sídli v Ramalláhu v okupovanom Predjordánsku.

Návrh rezolúcie, ktorý predložilo Alžírsko a ktorý "odporúča Valnému zhromaždeniu, aby bol štát Palestína prijatý za člena OSN", získal 12 hlasov za, jeden bol proti a dve krajiny - Británia a Švajčiarsko - sa zdržali hlasovania.

Tento krok USA ako kľúčového spojenca Izraela sa všeobecne očakával. Hlasovanie sa uskutočnilo po viac ako šiestich mesiacoch izraelskej vojenskej ofenzívy v Pásme Gazy, obliehanom palestínskom území, ktorá je odvetou za smrtiaci útok militantov hnutia Hamas na južný Izrael zo 7. októbra 2023.

Palestínčania majú od roku 2012 v OSN na základe rozhodnutia Valného zhromaždenia štatút "nečlenského pozorovateľského štátu" a usilujú sa o získanie plného členstva, čo by znamenalo uznanie palestínskej štátnosti.

Každá žiadosť o členstvo v OSN musí najprv získať odporúčanie 15-člennej Bezpečnostnej rady - čo znamená najmenej deväť kladných hlasov z 15 a žiadne veto - a následne ju musí dvojtretinovou väčšinou hlasov schváliť Valné zhromaždenie.

Spojené štáty v minulosti neváhali použiť právo veta na ochranu Izraela a pred štvrtkovým hlasovaním neskrývali odpor voči palestínskemu členstvu v OSN, zatiaľ čo arabské štáty naliehali na Radu, aby plné členstvo Palestínčanov odporučila.

V Bezpečnostnej rade má právo veta jej päť stálych členov - USA, Rusko, Čína, Británia a Francúzsko.