Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Trump po masakre na strednej škole navštívi Floridu

Záchranári nakladajú do sanitky zranenú osobu na strednej škole Marjory Stonemanovej Douglasovej v meste Parkland na juhu amerického štátu Florida po stredajšej streľbe, ktorá si vyžiadala najmenej 17 mŕtvych v stredu 14. februára 2018. Páchateľom bol bývalý študent 19-ročný Nikolas (Nicolas/Nikolaus) Cruz vylúčený pre bližšie nešpecifikovaný disciplinárny delikt. Foto: TASR/AP

V stredu na floridskej škole v Parklande spustil z poloautomatickej zbrane paľbu 19-ročný Nikolas Cruz, vyzbrojený plynovou maskou, dymovými granátmi a množstvom zásobníkov s nábojmi.

Washington 15. februára (TASR) - Americký prezident Donald Trump vo štvrtok uviedol, že navštívi mesto Parkland v štáte Florida, kde na strednej škole jej bývalý študent zastrelil v stredu 17 ľudí. Informovala o tom agentúra DPA.

Trump v súvislosti s plánovanou cestou nezverejnil jej časový harmonogram. Oznámil len, že sa v Parklande plánuje stretnúť s rodinami obetí a miestnymi predstaviteľmi, aby utešil smútiacich a "pokračoval v koordinácii reakcie" na federálnej úrovni. Jeho administratíva bude spolupracovať so štátnymi a miestnymi úradmi, aby "pomohli zabezpečiť naše školy a riešiť zložitú problematiku duševného zdravia," spresnil Trump.

Lepšie zabezpečenie škôl bude "najvyššou prioritou" počas stretnutia s guvernérmi a generálnymi prokurátormi z celých Spojených štátov, ktoré je naplánované na február, uviedol prezident.

V reakcii na masovú vraždu v Parklande Trump povedal, že floridská škola sa stala "dejiskom hrozného násilia, nenávisti a zla."

Vo štvrtok americký prezident na Twitteri napísal, že podozrivý bol zrejme "psychicky narušený". K otázke kontroly zbraní sa podľa agentúry AP prezident nevyjadril.

V stredu na floridskej škole v Parklande spustil z poloautomatickej zbrane paľbu 19-ročný Nikolas Cruz, vyzbrojený plynovou maskou, dymovými granátmi a množstvom zásobníkov s nábojmi. Cruza, ktorý zavraždil 17 ľudí, zatkli približne hodinu po streľbe.

Išlo o najkrvavejšiu streľbu v škole v dejinách USA od roku 2012, teda od útoku strelca na základnej škole v Newtowne v štáte Connecticut.