Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Americký Senát podporil článok č. 5 o vzájomnej obrane NATO

Donald Trump, archívne foto. Foto: TASR/AP

Prezident Trump sa v ústredí NATO konkrétne nevyjadril k článku č. 5, ale minulý týždeň na pozadí otázok, ako vníma tento principiálny bod NATO, šéf Bieleho domu podporil kolektívnu obranu.

Washington 15. júna (TASR) - Americký Senát, ktorý ovládajú republikáni, dnes jednomyseľne schválil opatrenie, ktoré kladie dôraz na význam dohody o vzájomnej obrane členských štátov NATO.

Rezolúcia predložená senátorom Lindseym Grahamom bola odobrená pomerom hlasov 100:0 po tom, ako sa prezident USA Donald Trump vyjadril váhavo k článku č. 5 stanov NATO, ktorý hovorí o tom, že útok na jedného člena aliancie je útokom proti všetkým členom tohto vojenského bloku. Ide o politiku "jeden za všetkých, všetci za jedného".

Trump sa počas svojej májovej návštevy ústredia NATO v Bruseli konkrétne nevyjadril k článku č. 5, avšak minulý týždeň na pozadí otázok, ako vníma tento principiálny bod NATO, šéf Bieleho domu podporil túto kolektívnu obranu.

Graham, senátor za štát Južná Karolína, ktorý sa v uchádzal o republikánsku nomináciu v prezidentských voľbách a súperil s Trumpom, tvrdí, že dnešné jednoznačné zahlasovanie "by malo uistiť našich spojencov a vyslať odkaz našim nepriateľom, že Amerika rozhodne podporuje NATO, ako aj článok č. 5".

Americkí republikánski i demokratickí senátori dnes zhodne prijali i zákon zavádzajúci nový súbor finančných sankcií voči Iránu po tom, ako sa zvyčajne polarizovaná horná komora amerického Kongresu zhodla na tejto téme.

Senát dnes hlasoval o zákone zavádzajúcom sankcie voči osobám zapojeným do iránskeho programu balistických rakiet a každému, kto s nimi obchoduje. Norma ďalej uvaľuje protiteroristické sankcie voči iránskym Revolučným gardám a požaduje uplatnenie zbrojného embarga. Senát tieto sankcie prijal v pomere hlasov 98 k dvom.