Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Zahraničie

USA schválili poskytnutie vojenskej pomoci Egyptu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Poskytovanie každoročnej pomoci vo výške 1,3 miliardy dolárov (približne miliarda eur) je podmienené dodržiavaním mierovej zmluvy s Izraelom a demokratizačnými reformami.

Washington 23. marca (TASR) - Americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová dnes schválila poskytnutie vojenskej pomoci Egyptu, napriek výhradám, že Káhira nesplnila podmienky týkajúce sa demokratizácie krajiny.

Poskytovanie každoročnej pomoci vo výške 1,3 miliardy dolárov (približne miliarda eur) je podmienené dodržiavaním mierovej zmluvy s Izraelom a demokratizačnými reformami. Clintonová využila svoje právomoci a pomoc uvoľnila napriek tomu, že Egypt všetky podmienky v oblasti demokracie nesplnil. Ministerka vyhlásila, že tento postup je v záujme USA.

"Tieto rozhodnutia odzrkadľujú cieľ Ameriky: udržať strategické partnerstvo s Egyptom, ktorý bude po úspešných demokratizačných zmenách silnejší a stabilnejší," uviedla vo vyhlásení hovorkyňa ministerstva Victoria Nulandová.

Nulandová poukázala na úspešné parlamentné voľby, ktoré zorganizovali po vlaňajšom zvrhnutí prezidenta Husního Mubaraka. Zároveň vyjadrila znepokojenie v súvislosti s ochranou mimovládnych organizácií a inými záležitosťami.