Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

USA sa priznali k náletu na severe Sýrie, ale odmietli útok na mešitu

Zničená mešita, archívna snímka Foto: TASR/AP

Podľa Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) bolo pri tomto nálete zabitých najmenej 42 ľudí, pričom väčšinu tvorili civilisti.

Washington 17. marca (TASR) - Velenie americkej armády v noci nadnes priznalo, že vo štvrtok podniklo nálet na severe Sýrie, ktorého terčom bola teroristická sieť al-Káida. Americké velenie však súčasne odmietlo, že by v severosýrskej provincii Aleppo zámerne útočilo na mešitu, kde podľa mimovládnych organizácií pri nálete neidentifikovaných lietadiel zahynulo 42 ľudí.

"Nemierili sme na mešitu. Budova, na ktorú sme sa zamerali, bola miestom stretnutí (al-Káidy) a nachádza sa 15 metrov od mešity a tá stále stojí," uviedol plukovník John J. Thomas, ktorý je hovorcom velenia amerických jednotiek na Blízkom východe (CENTCOM). Thomas dodal, že americká armáda prešetrí podozrenia, podľa ktorých pri nálete došlo k civilným obetiam.

Podľa komuniké CENTCOM, ktoré bolo vydané pred Thomasovým vyhlásením, "americké sily podnikli 16. marca v provincii Idlib nálet na miesto zhromažďovania al-Káidy v Sýrii, pričom zlikvidovali viacerých teroristov".

Hovorca CENTCOM následne uviedol, že lokalizácia náletu nie je vyjasnená. Dodal však, že šlo o rovnaký nálet, ako ten, pri ktorom bola zasiahnutá mešita v dedine Džína v provincii Aleppo.

Podľa Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) bolo pri tomto nálete zabitých najmenej 42 ľudí, pričom väčšinu tvorili civilisti. Ďalších asi sto osôb bolo zranených. Dedinu Džína ovládajú sýrski povstalci. Podľa záberov nasnímaných na mieste a zverejnených sýrskymi protivládnymi povstalcami je budova úplne zničená.