Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

V USA sa muž priznal k pašovaniu zakázanej mikroelektroniky do Ruska

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Obžalovaný sa vo štvrtok pred súdom priznal k obvineniam z pašovania a prania špinavých peňazí.

Washington 1. marca (TASR) - Ruský občan Maxim Marčenko sa pred newyorským súdom priznal k tomu, že nelegálne vyvážal do Ruska mikroelektroniku použiteľnú na vojenské účely. Vývoz takýchto komponentov pritom zakazujú americké sankcie uvalené na Rusko po invázii Ukrajinu, informuje agentúra AFP.

Obžalovaný sa vo štvrtok pred súdom priznal k obvineniam z pašovania a prania špinavých peňazí. V prípade prvého z týchto trestných činov je maximálna sadzba 10, v prípade druhého 20 rokov väzenia.

Päťdesiatjedenročný Marčenko podľa obžaloby spolu s ďalšími dvoma nemenovanými Rusmi prevádzkoval sieť, ktorá od amerických distribútorov nakupovala veľké množstvá mikroelektroniky využiteľnej pri výrobe zbraní a ďalšieho vojenského vybavenia. Táto elektronika napokon končila u odberateľov sídliacich v Rusku.

"Marčenko svoju schému utajoval prostredníctvom krycích spoločností a ďalších sofistikovaných mechanizmov na pranie špinavých peňazí, pomocou ktorých zaisťoval dodávky mikroelektroniky určenej na použitie v puškohľadoch, okuliaroch na nočné videnie, termálnej optike a ďalších zbraňových systémoch," uvádza sa vo štvrtkovom vyhlásení ministerstva spravodlivosti USA.

Na účely nákupu uvedenej techniky previedla Marčenkom vedená sieť do USA medzi májom 2022 a augustom 2023 viac než 1,6 milióna dolárov.

Maxima Marčenka, ktorý žil v Hongkongu, zatkli americké úrady v septembri 2023. Pojednávanie, na ktorom newyorský súd oznámi výšku trestu, sa uskutoční 29. mája.

Námestník amerického ministra spravodlivosti Matthew G. Olsen v súvislosti s prípadom zdôraznil, že vláda USA vyvodzuje zodpovednosť voči osobám, ktoré podporujú Kremeľ vo vedení "nespravodlivej agresívnej vojny proti Ukrajine."