Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Strelec z bejzbalového štadióna vo Virgínii podľahol zraneniam

Steve Scalise Foto: TASRAP

Ozbrojený muž postrelil dnes ráno na bejzbalovom ihrisku najmenej piatich ľudí vrátane predstaviteľa republikánov.

Washington 14. júna (TASR) - Washington 14. júna (TASR) - Muž, ktorý dnes ráno postrelil na bejzbalovom ihrisku v meste Alexandria v americkom štáte Virgínia viacero ľudí vrátane popredného predstaviteľa republikánov, podľahol zraneniam, ktoré utŕžil pri prestrelke s políciou. Uviedol to americký prezident Donald Trump, ktorý zároveň vyzdvihol prácu polície Kapitolu, informovala agentúra DPA.

Popredného predstaviteľa republikánov v Snemovni reprezentantov amerického Kongresu Steva Scaliseho, ktorý pri incidente utrpel zranenia, popísal Trump ako "dobrého priateľa a vlastenca".

Policajti vyšetrujú na mieste, kde postrelili amerického kongresmana Stevea Scaliseho na kongresovom bejzbalovom tréningu v americkom meste Alexandria 14. júna 2017.
Foto: FOTO TASR/AP


"Amerika sa za teba modlí a modlí sa aj za všetky obete tejto hroznej streľby," povedal americký prezident.

Strelec údajne pochádzal z amerického štátu Illinois a volal sa James T. Hodgkinson. S odvolaním sa na zdroj z prostredia americkej vlády, ktorý si neželal byť menovaný, to uviedla agentúra AP. Rovnaké meno priniesla aj spravodajská stanica CNN, ktorá citovala nemenovaného príslušníka polície. Spresnila, že páchateľ pochádzal z mesta Belleville a mal 66 rokov.

Policajti a záchranári zasahujú na mieste, kde postrelili amerického kongresmana Stevea Scaliseho na kongresovom bejzbalovom tréningu v americkom meste Alexandria 14. júna 2017.
Foto: FOTO TASR/AP


Steva Scaliseho postrelil útočník do bedrovej oblasti. Kongresmana následne previezli do fakultnej nemocnice Georgea Washingtona, kde sa podrobil operácii. Jeho kancelária uviedla, že pred zákrokom telefonoval so svojou manželkou a navzdory svojmu stavu mal dobrú náladu.

CNN s odvolaním sa na svoje zdroje označila čin za "úmyselný útok". Predstavitelia amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) uviedli, že motív útočníka ešte neidentifikovali.

Strelec mal ľavicové politické názory



James T. Hodgkinson, ktorého viaceré média označili za páchateľa dnešného útoku na bejzbalovom ihrisku v meste Alexandria v štáte Virgínia, mal ľavicové politické názory a vlani zrejme pôsobil ako dobrovoľník v predvolebnej kampani neúspešného kandidáta na prezidenta USA Bernieho Sandersa. Uviedol to podľa agentúry AP samotný Sanders.

"Som znechutený z tohto opovrhnutiahodného činu," povedal po útoku Sanders. Čin hlboko odsúdil a dodal, že "násilie v akejkoľvek forme je v našej spoločnosti neakceptovateľné".

Vermontský senátor zároveň vzdal hold polícii Kapitolu za jej rýchlu reakciu na streľbu. Dodal, že sa modlí za uzdravenie popredného predstaviteľa republikánov v Snemovni reprezentantov amerického Kongresu Steva Scaliseho a ďalších, ktorí pri incidente utrpeli zranenia.

Páchateľ útoku podľa slov amerického prezidenta Donalda Trumpa podľahol zraneniam, ktoré utŕžil pri prestrelke