Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

PÁD MOSTA V BALTIMORE: Loď varovala pred možným nárazom

Na snímke časť mosta Key Bridge padá po narazení lode 26. marca 2024 v americkom Baltimore. Foto: TASR/AP

Posádka upozornila úrady, že prestala loď ovládať, uvádzalo sa v správe.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Baltimore 26. marca (TASR) - V odtajnenej správe americkej Agentúry pre kybernetickú a infraštruktúrnu bezpečnosť (CISA) sa v utorok uvádzalo, že kontajnerová loď Dali "stratila pohon", keď opúšťala prístav mesta Baltimore, a varovala predstaviteľov štátu Maryland pred možným nárazom. TASR pre vzala informácie z portálu americkej televízie ABC News.

Posádka upozornila úrady, že prestala loď ovládať, uvádzalo sa v správe.

"Plavidlo upovedomilo ministerstvo dopravy štátu Maryland, že posádka stratila nad loďou kontrolu a možný je náraz do mosta," spresňovala správa a dodala: "Plavidlo narazilo do mosta a spôsobilo jeho úplné zrútenie."

Časť mosta Key Bridge (Francis Scott Key Bridge) sa v utorok okolo 01.30 h miestneho času (6.30 h SEČ) zrútila po náraze lode do jedného z pilierov.

Najskôr sa zrútila časť mosta v bezprostrednom okolí nárazu a krátko nato aj priľahlé mostné úseky. Loď po náraze začala horieť a potopila sa. Vo vode sa ocitlo viacero áut, čo podľa šéfa miestneho hasičského zboru Jamesa Wallacea potvrdil aj sonar. Ich počet zatiaľ nie je známy. Lodnú dopravu v okolí mosta dočasne pozastavili.

Podľa Wallacea jednu osobu "vo veľmi vážnom stave" hospitalizovali. Záchranári z vody vytiahli aj ďalšiu osobu bez zranení a pátrajú ešte po minimálne siedmich ľuďoch.

Biden označil zrútenia mosta v Baltimore za "hroznú nehodu"


Americký prezident Joe Biden v utorok označil zrútenie mosta Key Bridge v Baltimore po náraze nákladnej lode do jedného z pilierov za "hroznú nehodu". TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Americký prezident prisľúbil čo najskoršie opätovné postavenie mosta, hoci to zrejme istý čas potrvá. Na zvládnutie nehody a jej následkov však prisľúbil poskytnutie všetkých potrebných federálnych zdrojov.

Loď vyslala pred nárazom núdzový signál, vďaka tomu zastavili premávku


Posádka kontajnerovej lode, ktorá v utorok skoro ráno narazila do piliera mosta v americkom meste Baltimore, vyslala krátko pred nárazom núdzový signál. Vďaka tomu úrady zastavili premávku a na most sa nedostali ďalšie autá. V utorok na tlačovej konferencii to povedal Wes Moore, guvernér amerického štátu Maryland, kde sa Baltimore nachádza. TASR prevzala informácie z tlačovej agentúry DPA.

Polícia sa nedomnieva, že by išlo o terorizmus



Jednu osobu "vo veľmi vážnom stave" hospitalizovali v utorok po páde mosta v americkom meste Baltimore. Oznámil to šéf miestneho hasičského zboru James Wallace. Záchranári z vody vytiahli aj jednu ďalšiu osobu, ktorá vyviazla bez zranení, pričom pátrajú ešte po minimálne siedmich ľuďoch, informuje TASR podľa agentúry AFP.

Časť Key Bridge (Francis Scott Key Bridge) sa v utorok okolo 01.30 h miestneho času (6.30 h SEČ) zrútila po tom, ako do jedného z pilierov mosta narazila kontajnerová loď.

Baltimorská polícia sa nateraz nedomnieva, že by incident akokoľvek súvisel s terorizmom. "Absolútne nič nenasvedčuje tomu, že by išlo o terorizmus, že by sa to stalo zámerne," povedal komisár baltimorskej polície Richard Worley.

Televízia CNN zverejnila aj videozáznam zo zrútenia mosta po tom, čo do jedného z pilierov narazil približne 300 metrov dlhý vlečný čln. V čase nárazu sa na tomto štvorprúdovom moste dlhom 2,5 kilometra nachádzal napríklad aj ťažký ťahač.

Najskôr sa zrútila do rieky časť mosta v bezprostrednom okolí nárazu a krátko nato nasledovali aj priľahlé mostné úseky. Loď po náraze začala horieť a potopila sa. Vo vode sa ocitlo viacero áut, čo podľa šéfa miestneho hasičského zboru Jamesa Wallacea potvrdil aj sonar. Dosiaľ však nie je zrejmé koľko je takýchto vozidiel. Lodnú dopravu v okolí mosta dočasne pozastavili.

Po zrútení mosta hľadajú vo vode desiatky ľudí



Záchranári pátrajú po najmenej 20 ľuďoch, ktorí skončili v rieke pri zrútení mosta v americkom Baltimore. Upozorňujú, že na mieste je znížená viditeľnosť a teplota vzduchu tesne pod nulou. Informuje o tom TASR podľa správ televízie CNN.

"Stalo sa to o 1.30 h (6.30 h SEČ), viditeľnosť je obmedzená, takže pracujeme s veľkým nasadením, aj s ohľadom na teplotu vonkajšieho prostredia i vody, aby sme mohli zachrániť, prípadne vytiahnuť z rieky ľudí," povedal pre CNN šéf oddelenia komunikácie baltimorských hasičov Kevin Cartwright.

Teplota vody podľa experta CNN Dereka Van Dama dosahuje okolo deväť stupňov Celzia. Upozorňuje, že pri takejto teplote ľudský organizmus dokáže vydržať vo vode od jednej do troch hodín.

Televízia CNN zverejnila aj videozáznam zo zrútenia mosta po tom, čo do jedného z pilierov narazil približne 300 metrov dlhý vlečný čln. V čase nárazu sa na tomto štvorprúdovom moste dlhom 2,5 kilometra nachádzal napríklad aj ťažký ťahač. Následne sa zrútila do rieky časť mosta v oblasti nárazu a po ňom nasledoval pád aj susedných úsekov. Vo vode sa ocitlo viacero áut. Loď začala horieť a potopila sa.

Guvernér štátu Maryland Wes Moore v reakcii na nešťastie vyhlásil stav núdze. "Vyhlásil som tu v Marylande stav núdze. Spolupracujeme s ďalšími inštitúciami, aby sme mohli rýchlo použiť federálne zdroje z administratívy (prezidenta Joea) Bidena," napísal Moore na sociálnej sieti X.

Po náraze lode sa zrútila časť mosta v Baltimore



V meste Baltimore v americkom štáte Maryland sa v noci na utorok zrútila časť mosta, keď doň v narazila veľká loď. TASR o tom informuje podľa agentúra AP.

Okolo 01.30 h ráno miestneho času narazilo do jedného pilierov mosta Key Bridge (Francis Scott Key Bridge) nákladné plavidlo. Časť mosta sa zrútila a loď začala horieť a potopila sa.

Viaceré autá sa z poškodeného mosta zrútili do rieky Patapsco. Informácie o prípadných obetiach alebo zranených neboli bezprostredne známe.

"Pre incident na moste I-695 Key Bridge sú všetky jazdné pruhy uzavreté v oboch smeroch. Doprava sa odkláňa," uviedol marylandský dopravný úrad na platforme X.

Video z udalosti sa šírilo prostredníctvom sociálnych sietí. Starosta Baltimoru Brandon M. Scott uviedol, že záchranári pátrajú prinajmenšom po siedmich osobách, ktoré zrejme spadli do vody.

Na archívnej snímke z 20. júna 2012 loď Čen Chua 13, ktorá preváža štyri obrovské žeriavy, pláva popod most Key Bridge (Francis Scott Key Bridge) v americkom meste Baltimore.
Foto: TASR/AP




Janov vyjadril po páde mosta solidaritu s americkým Baltimorom


Mestská rada v talianskom Janove v utorok vyjadrila "najhlbšiu solidaritu" s obeťami pádu mosta v americkom Baltimore. V hlavnom meste talianskeho regiónu Ligúria sa v auguste 2018 zrútil cestný Morandiho mosta a zahynulo 43 ľudí. TASR prevzala informácie z tlačovej agentúry ANSA.

"Táto udalosť je príčinou veľkej bolesti a zdesenia pre nás všetkých," uviedli vo vyhlásení politickí lídri zastúpení v mestskej rade.

"Nie je možné nespomenúť si na tragédiu Morandiho mosta, ktorá zasiahla naše mesto a našich spoluobčanov. Cítime bolesť a utrpenie obyvateľov Baltimoru, s ktorým je Janov spriaznený od roku 1985. Vieme, aké ťažké je vyrovnať sa s tragédiou tohto rozsahu," píše sa vo vyhlásení.

Morandiho most nad riekou Polcevera v Janove sa zrútil 14. augusta 2018. Pred súd sa postavilo celkovo 59 ľudí, vrátane zamestnancov diaľničnej spoločnosti Autostrade per l'Italia (ASPI) a jej údržbárskej pobočky SPEA, bývalých a súčasných riadiacich pracovníkov ministerstva dopravy a ďalších štátnych zamestnancov.

Škála obvinení sa pohybovala od trestuhodného neplnenia povinnosti zaistiť bezpečnosť pri práci až po mnohonásobné zabitie.

Prokuratúra uvádza, že mnoho obžalovaných vedelo, že diaľničný most sa môže zrútiť, ale nič proti tomu neurobili. Spoločnosti ASPI a SPEA už nie sú účastníkmi súdneho konania, pretože urobili dohodu pri priznaní viny a vyplatia odškodné približne 30 miliónov eur.

Zvyšky Morandiho mosta boli zbúrané a v augusta 2020 ho nahradil nový podľa návrhu janovského architekta Renza Piana.