Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

USA: Osobitný vyšetrovateľ Mueller vypočul ministra spravodlivosti

Na archívnej snímke z 21. júna 2017 americký osobitný vyšetrovateľ Robert Mueller odchádza po stretnutí z Kapitolu vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Muellerovo vyšetrovanie už viedlo k formálnemu obvineniu bývalého Trumpovho poradcu pre národnú bezpečnosť Michaela Flynna.

Washington 23. januára (TASR) - Americký osobitný vyšetrovateľ Robert Mueller vypočúval minulý týždeň niekoľko hodín ministra spravodlivosti USA Jeffa Sessionsa, potvrdil v utorok rezort spravodlivosti.

Mueller vedie nezávislé vyšetrovanie možných nelegálnych vzťahov medzi kampaňou prezidenta Donalda Trumpa a predstaviteľmi Ruska pred inauguráciou šéfa Bieleho domu. Mueller tiež skúma, či sa Trump počas pôsobenia vo funkcii nepokúšal mariť spravodlivosť. Tieto podozrenia voči nemu vznikli po vlaňajšom odvolaní riaditeľa Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) Jamesa Comeyho, ktoré prezident odôvodnil "tou vecou s Ruskom".

Sessions je zrejme najvyššie postaveným predstaviteľom Trumpovej administratívy a prvým členom vládneho kabinetu, ktorého zatiaľ vypočúval Muellerov tím, uvádza agentúra AP. Pokladá sa za potenciálne dôležitého svedka, keďže Trump pôvodne povedal, že odvolal Comeyho v máji minulého roka na odporúčanie rezortu spravodlivosti. V tom čase Biely dom zverejnil memorandum od Sessionsovho námestníka Roda Rosensteina obviňujúceho Comeyho za to, ako zvládal vyšetrovanie emailov Hillary Clintonovej. Práve toto memorandum bolo zrejme podkladom k odvolaniu Comeyho.

Muellerovo vyšetrovanie už viedlo k formálnemu obvineniu bývalého Trumpovho poradcu pre národnú bezpečnosť Michaela Flynna. Ten sa začiatkom decembra priznal, že nehovoril pravdu o svojich kontaktoch s Ruskom.