Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Minister obrany USA Austin zrušil cesty, leží v nemocnici

Na archívnej snímke americký minister obrany Lloyd Austin. Foto: TASR/AP

Austin mal odletieť na zasadnutie ministrov obrany NATO v Bruseli vo štvrtok 15. februára.

Washington 12. februára (TASR) - Americký minister obrany Lloyd Austin zrušil cestu do Bruselu na stretnutie s ministrami obrany Severoatlantickej aliancie (NATO). Predstaviteľ USA to oznámil v pondelok, pretože šéfa Pentagónu prijali na jednotku intenzívnej starostlivosti vo vojenskej nemocnici pri Washingtone. Jeho povinnosti prevzala námestníčka Kathleen Hicksová. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry Reuters.

Austina (70) prijali v nedeľu do Vojenského zdravotníckeho zariadenia Waltera Reeda, pretože mal "príznaky naznačujúce naliehavý problém s močovým mechúrom". Austin v decembri neoznámil operáciu v rámci liečby rakoviny prostaty a ani následnú hospitalizáciu v januári pre pooperačné komplikácie.

Austin mal odletieť na zasadnutie ministrov obrany NATO v Bruseli vo štvrtok 15. februára. V stredu mal mať samostatné stretnutie so spojencami o pokračovaní pomoci Ukrajine v boji proti ruskej invázii.

Stretnutie spojencov o vojenských potrebách Ukrajiny, známych ako Kontaktná skupina na podporu Ukrajiny, sa bude konať online, povedal predstaviteľ pod podmienkou zachovania anonymity. Nie je jasné, ako dlho Austin zostane v nemocnici, ale jeho povinnosti prevzala námestníčka Hicksová.

Minister Austin sa začiatkom toho mesiaca ospravedlnil za to, že nepovedal prezidentovi Bidenovi a kolegom včas o svojej diagnóze rakoviny. Dodal, že strach o zdravie bol ako "úder do brucha", ktorý ním otriasol.