Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

USA a Čína sa údajne dohodli na návrhu rezolúcie o sankciách voči KĽDR

Foto: TASR/AP

Diplomati pri OSN pod podmienkou anonymity vyjadrili nádej, že dostanú návrh rezolúcie na dnešnom zasadnutí.

New York 5. marca (TASR) - Spojené štáty a Čína dosiahli predbežnú dohodu na návrhu rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorá by sankciami potrestala Severnú Kóreu za jej tretiu jadrovú skúšku z februára. S odvolaním sa na diplomatov o tom dnes informovala tlačová agentúra Reuters.

Tlačové stredisko svetovej organizácie medzitým oznámilo, že Rusko ako predsednícka krajina BR OSN počas tohto mesiaca zvolalo na dnes konzultácie rady o Severnej Kórei, ktoré sa budú konať za zatvorenými dverami.

Diplomati pri OSN pod podmienkou anonymity vyjadrili nádej, že dostanú návrh rezolúcie na dnešnom zasadnutí a že rada bude o dokumente hlasovať do konca tohto týždňa. Podrobnosti o návrhu neboli zatiaľ k dispozícii.

Diplomati v BR OSN uviedli, že by chceli posilniť ustanovenia predošlých sankčných rezolúcií prijatých po nukleárnych testoch KĽDR v rokoch 2006 a 2009, predovšetkým tie, ktoré sa týkajú inšpekcií a zadržiavania dodávok zakázaných položiek a finančných obmedzení.

Po predošlých jadrových skúškach Severnej Kórey uvalila Bezpečnostná rada OSN na izolovanú komunistickú krajinu sankcie zahŕňajúce zákaz dovozu nukleárnej a raketovej technológie, zbrojné embargo a zákaz dovozu luxusného tovaru.

Rusko naznačilo, že podporí nové sankcie OSN voči KĽDR

Rusko je pripravené podporiť návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorá by sankciami potrestala Severnú Kóreu za jej tretiu jadrovú skúšku z februára, ak budú sankcie zamerané výlučne na jadrový a raketový program Pchjongjangu, povedal dnes námestník ministra zahraničných vecí Gennadij Gatilov.

"Budú pre nás prijateľné, ak reštriktívne opatrenia (v rezolúcii o sankciách) nepôjdu za hranice raketových a jadrových záležitostí spojených so Severnou Kóreou," citovala vyjadrenie Gatilova pre Interfax agentúra Reuters.