Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

OBRAZOM: Zatmenie Mesiaca mohli pozorovať v Európe, Amerike a Afrike

Na kombinovanej časovanej snímke jednotlivé fázy úplného zatmenia mesiaca v kalifornskom Los Angeles 20. januára 2019. Foto: TASR/AP

Mesiac, ktorý bol 21. januára v splne a súčasne aj v prízemí (perigeum), bol od Zeme vzdialený len približne 357.300 km, čím nastal superspln.

Washington 21. januára (TASR) - Pozorovatelia oblohy v Európe, Afrike a v Severnej a Južnej Amerike mohli v pondelok v skorých ranných hodinách vidieť úplné zatmenie Mesiaca. Píše o tom agentúra AFP.

Na snímke vytvorenej pomocou 30 centimetrového teleskopu je úplné zatmenie mesiaca v meste Stedman v americkej Severnej Karolíne 21. januára 2019.
Foto: TASR/AP


Mesiac, ktorý bol 21. januára v splne a súčasne aj v prízemí (perigeum), bol od Zeme vzdialený len približne 357.300 km, čím nastal "superspln". Mesiac sa počas perigea zdá byť väčší a jasnejší než počas bežného splnu.

Na snímke úplné zatmenie mesiaca v supersplne v belgických Antverpách 21. januára 2019.
Foto: TASR/AP


Januárový superspln sa nazýva aj "vlčí mesiac" (Wolf Moon) a výraz "krvavý Mesiac" (Bloody Moon) sa vzťahuje na červenkasté sfarbenie povrchu Mesiaca, spresňuje webový portál denníka The Guardian. Sfarbenie vzniká v dôsledku lomu slnečných lúčov, ktoré na Mesiac dopadajú, vysvetlil Pavol Rapavý zo Slovenského zväzu astronómov.

Na snímke úplné zatmenie mesiaca v kalifornskom Los Angeles 20. januára 2019.
Foto: TASR/AP


Úplné zatmenie Mesiaca bolo na území Slovenskej republiky pozorovateľné v pondelok v skorých ranných hodinách. Je to posledné úplné zatmenie tohto desaťročia. To najbližšie, 16. júla 2019, bude len čiastočné. V úplnom zatmení uvidíme Mesiac opäť až 7. septembra 2025.

Na snímke úplné zatmenie mesiaca v argentínskom Buenos Aires 21. januára 2019.
Foto: TASR/AP