Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

UNIKÁTNE HISTORICKÉ FOTO CASTRA: Kubánsky vodca navštívil Bratislavu

Fidel Castro spolu s ďalšími členmi delegácie Kubánskej republiky a čestným sprievodom po návšteve na Bratislavskom hrade vzdal na pamätnom Slavíne, kde stála čestná stráž bratislavskéj posádky, hold úcty sovietskym hrdinom, ktorí padli v boji proti fašizmu pri oslobodzovaní Bratislavy. Súdruh Pidel Castro k Jozef Lenárt /vpravo/ na Slavíne. 23. 6. 1972 Foto: TASR - I. Dubovský

V roku 1972 bol Castro na návšteve Bratislavy. Kubánskeho vodcu vítali politické špičky i bežní ľudia.

Bratislava 26. novembra (Teraz.sk/TASR) - Bývalý kubánsky prezident Fidel Castro zomrel v piatok večer vo veku 90 rokov, informovala o tom dnes ráno kubánska agentúra Prensa Latina.

V spolupráci s portálom Vtedy.sk vám prinášame unikátne dobové fotografie z archívu TASR s originálnymi popiskami.

Fidel Castro v Bratislave


V nedeľu 25.júna 1972 skončil prvý tajomník ÚV KS Kuby, predseda revolučnej vlády Kubánskej republiky Fidel Castro vo Vysokých Tatrách svoj trojdňový pobyt v SSR. 88 Veliteľ osobitného lietadla TU-134 podáva hlásenie Castrovi o pripavenosti na let.
Foto: TASR - I. Dubovský




Prvý tajomník Ústredného výboru Komunistickej strany Kuby, predseda Revolučnej vlády Kubánskej republiky Fidel Castro Ruz, ktorý je na pozvanie ÚV KSČ a vlády ČSSR, na návšteve v Československu, priletel v piatok 23. júna 1972 pred poludním so svojím sprievodom do Bratislavy, Fidel Castro v otvorenom aute pozdravuje Bratislavčanov, ktorí prišli na letisko privítať vzácneho kúbánskeho hosťa.
Foto: TASR - Š. Petráš


Prvý tajomník Ústredného výboru Komunistickej strany Kuby, predseda Revolučnej vlády Kubánskej republiky Fidel Castro Ruz, ktorý je na pozvanie ÚV KSČ a vlády ČSSR, na návšteve v Československu, priletel v piatok 23. júna 1972 pred poludním so svojím sprievodom do Bratislavy, kytica kvetov od mladých Bratislavčaniek vzácnemu kubánskemu hosťovi.
Foto: TASR - Š. Petráš


V reprezentačných miestnostiach Bratislavského hradu prijal legendárneho hrdinu kubánskej revolúcie Fidela Castra prvý tajomník ÚV KSS Jozef Lenárt, predseda SNR Ondrej Klokoč a predseda vlády SSR Peter Colotka. 26 Srdečný stisk rúk súdruha Fidela Castra a súdruha Jozefa Lenárta. 23. 6. 1972.
Foto: TASR - I. Dubovský


Prvý tajomník ÚV KS Kuby a predseda revolučne j vlády Kubánskej republiky Fidel Castro Ruz si prezrel v Starom Smokovci program Čarnice, známeho folklorného hudobného tanečného súboru z Košíc. Na priateľskom stretnutí odovzdal /zľava/ prvý tajomník ÚV KSS Jozef Lenárt a predseda vlády SSR P.Colotka prvému tajomníkovi ÚV KS Kuby a predsedovi revolučnej vlády Kubánskej republiky Fidelovi Castrovi ako spomienkový dar liptovský kroj a vybíjanú valašku. 25. 6. 1972.
Foto: TASR - I. Dubovský



Návšteva Gustáva Husáka na Kube


Fidel Gastro a Gustáv Husák 1 Prvý tajomník ÚV KS Kuby a predseda revolučnej vlády Kubánskej republiky Fidel Castro a generálny tajomník ÚV KSČ Gustáv Husák počas návštevy Kuby /2.-7.apríla 1973/. G. Husák viedol čs. stranícku a vládnu delegáciu. Na sn. pred kasárňami Moncada v Santiagu de Cuba 19. 5. 1983
Foto: TASR - K. Mevald


Fidel Gastro a Gustáv Husák Prvý tajomník ÚV KS Kuby a predseda revolučnej vlády Kubánskej republiky Fidel Castro a generálny tajomník ÚV KSČ Gustáv Husák počas návštevy Kuby /2.-7.apríla 1973/. G. Husák viedol čs. stranícku a vládnu delegáciu. 2. stretnutie Fidela Castra a Gustáva Husáka v Prahe pri prechode F. Castra cez našu republiku pri návrate z Moskvy Foto: 19.5.1983
Foto: TASR


Ďalšie historické fotografie nájdete vo fotogalérii: