Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

UNESCO: Ukrajina potrebuje na obnovu pamiatok a turizmu 9 mld. dolárov

Na snímke poškodený Chrám Premenenia Pána v Odese po ruských náletoch 23. júla 2023. Foto: TASR/AP

Organizácia v júli 2023 dôrazne odsúdila "bezohľadný útok ruských síl" na historické budovy v centre Odesy. Vlani ho preto zaradila za ohrozenú lokalitu kultúrneho svetového dedičstva.

Paríž 13. februára (TASR) - Ukrajina bude v nasledujúcom desaťročí potrebovať takmer deväť miliárd dolárov na obnovu svojich kultúrnych pamiatok a cestovného ruchu, ktoré poškodila ruská vojenská agresia. V utorok to uviedla Organizácia Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO), TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AP.

UNESCO odhaduje, že ukrajinská kultúra a cestovný ruch stratili príjmy vo výške viac ako 19 miliárd dolárov a boje poškodili 341 kultúrnych pamiatok vrátane tých v Kyjeve, Ľvove alebo Odese. Celkovú výšku škôd na pamiatkach a tisíckach iných "kultúrnych hodnotách" odhaduje na takmer 3,5 miliardy dolárov.

"Chrám v Odese je jedným z príkladov pamiatok, ktoré boli vážne poškodené," povedala Chiara Dezziová Bardeschiová, vedúca kancelárie UNESCO na Ukrajine. "Je to symbol celého spoločenstva s hlbokým duchovným a historickým významom," uviedla.

Organizácia v júli 2023 dôrazne odsúdila "bezohľadný útok ruských síl" na historické budovy v centre Odesy. Vlani ho preto zaradila za ohrozenú lokalitu kultúrneho svetového dedičstva. Útok si vyžiadal najmenej dva ľudské životy a poškodil niekoľko pamiatok vrátane Chrámu Premenenia Pána.

Pôvodný chrám z konca 18. storočia zničili v roku 1936 komunisti počas sovietskej éry, ale v rokoch 1999-2003 bol obnovený.

UNESCO tvrdí, že úmyselné ničenie kultúrneho dedičstva vrátane náboženských objektov a artefaktov môže byť považované za vojnový zločin. Medzinárodný trestný súd (ICC) prvýkrát vzniesol obvinenia z vojnových zločinov za úmyselné útoky na historické náboženské pamiatky a budovy v prípade afrického štátu Mali v roku 2015.