Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Ukrenerho: Okupanti pred útekom z Chersonu zničili dôležitú elektráreň

Na archívnej snímke zo 7. marca 2022 ruskí vojaci stoja vedľa svojich nákladných vozidiel v meste Cherson na juhu Ukrajiny. Foto: TASR/AP

Kudryckyj doplnil, že väčšina z oslobodených častí Chersonskej oblasti je od 6. novembra bez elektriny.

Kyjev 14. novembra (TASR) - Ukrajinská štátna energetická spoločnosť Ukrenerho v pondelok uviedla, že ruské sily zničili kľúčovú energetickú infraštruktúru v Chersonskej oblasti pred tým, než sa minulý týždeň stiahli zo západného brehu rieky Dneper. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

"Energetické zariadenie, ktoré zásobovalo energiou celý pravý breh Chersonskej oblasti a významnú časť Mykolajivskej oblasti, je prakticky zničené," uviedol šéf spoločnosti Ukrenerho Volodymyr Kudryckyj v príspevku na sociálnej sieti Facebook.

Dodal, že toto deštruktívne konanie bolo prejavom "bezmocného hnevu" utekajúcich ruských okupantov.

Kudryckyj doplnil, že väčšina z oslobodených častí Chersonskej oblasti je od 6. novembra bez elektriny.

"Robíme všetko pre to, aby sme ľuďom zaistili elektrinu čo najskôr," zdôraznil. Dodal, že Ukrajina už "odovzdala zoznam potrebného vybavenia pre Chersonskú oblasť našim zahraničným partnerom". Poľsko a Francúzsko už podľa jeho slov na ukrajinské požiadavky zareagovali.

Ruské ministerstvo obrany minulý piatok oznámilo, že dokončilo "sťahovanie" svojich vojakov zo západného brehu rieky Dneper. Cherson bol prvým veľkým ukrajinským mestom a súčasne jedinou metropolou niektorej z ukrajinských oblastí, ktorú ruské ozbrojené sily ovládli po začiatku invázie z 24. februára. Znovuzískanie mesta Cherson otvára ukrajinským silám možnosť opätovne dobyť celú Chersonskú oblasť, píše AFP. Tá je jedným zo štyroch regiónov, ktoré Moskva v septembri v rozpore s medzinárodným právom anektovala.