Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Ukrajinský režisér Sencov utrpel zranenia na južnom fronte

Na archívnej snímke Oleh Sencov. Foto: TASR - Michal Svítok

Spresnil, že pri delostreleckej paľbe boli - zväčša črepinami - zranení traja ukrajinskí vojaci.

Kyjev 17. júla (TASR) - Ukrajinský režisér Oleh Sencov utrpel zranenia pri delostreleckej paľbe na fronte na juhu Ukrajiny. Informoval o tom v statuse na sociálnej sieti Facebook, z ktorého citovala agentúra AFP.

Dodala, že Sencov, ktorý má hodnosť podplukovníka ukrajinskej armády, utrpel zranenia krátko po tom, ako si minulý piatok v areáli kyjevskej Katedrály svätej Sofie od francúzskeho veľvyslanca na Ukrajine Étienna de Poncinsa prebral vysoké francúzske vyznamenanie Rad čestnej légie.

Sencov vo svojom statuse informoval, že "na prvej bojovej misii po návrate (z Kyjeva) sme sa dostali pod delostreleckú paľbu". Dodal, že životy jemu i jeho druhom "opäť zachránilo" americké bojové vozidlo pechoty Bradley.

Spresnil, že pri delostreleckej paľbe boli - zväčša črepinami - zranení traja ukrajinskí vojaci.

Okrem statusu Sencov zverejnil aj svoju fotografiu, ako sedí v sanitke vo vojenskej uniforme a na tvári má krv. Doplnil, že kým z tváre mu už šrapnel odstránili, malé kúsky v ruke a nohe mu "zostanú navždy". Uviedol, že "ostatní chlapci sú na tom dobre" a ocenil prácu záporožských lekárov.



Podľa tvítu francúzskeho veľvyslanca bol Sencov zranený aj nedávno, ale cítil sa už natoľko zdravý, že sa v piatok mohol zúčastniť na udeľovaní francúzskeho štátneho vyznamenania. Samotný Sencov 9. júla na sociálnych sieťach napísal, že je v nemocnici, pričom neuviedol žiadne podrobnosti.

Po ruskej anexii Krymu bol tento 47-ročný režisér v máji roku 2014 na Kryme zatknutý a v auguste roku 2015 ruským súdom odsúdený na 20 rokov väzenia za obvinenia z prípravy teroristického útoku. Viaceré ľudskoprávne organizácie označili jeho obvinenie i rozsudok za vykonštruované. V roku 2018 mu bola Európskym parlamentom udelená Sacharovova cena. V septembri 2019 bol prepustený pri výmene väzňov medzi Ruskom a Ukrajinou. Keď Rusko vo februári roku 2022 rozpútalo vojnu na Ukrajine, Sencov sa pridal k ukrajinskej armáde.

Svoj najnovší film Nosorožec predstavil Sencov v roku 2021 na filmovom festivale v Benátkach. Jeho vôbec prvý film Gamer bol uvedený na viacerých európskych festivaloch.