Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Ukrajinské drony údajne zaútočili na dve rafinérie v Samarskej oblasti

Ilustračná snímka. Foto: TASR Henrich Mišovič

Jedna zo zasiahnutých rafinérii - v meste Syzraň - začala podľa gubernátora horieť.

Samara 16. marca (TASR) - Ukrajinské drony zasiahli dve ropné rafinérie spoločnosti Rosnefť v Samarskej oblasti na juhovýchode európskej časti Ruska. Uviedol to oblastný gubernátor Dmitrij Azarov, podľa ktorého museli oba závody evakuovať, informuje denník The Guardian.

Jedna zo zasiahnutých rafinérii - v meste Syzraň - začala podľa gubernátora horieť. Azarov súčasne potvrdil aj útok na ďalšiu miestnu rafinériu - v Novokujbyševsku.

Pracovníci obidvoch závodov boli evakuovaní a nedošlo k žiadnym zraneniam, napísal gubernátor na sieti Telegram.

Na sociálnych sieťach sa objavili aj neoverené zábery, ktoré by mohli zachytávať mohutný požiar v syzraňskej rafinérii. Na mieste operovali príslušníci záchranných zložiek. Nezávislý spravodajský server Baza uviedol, že požiar zachvátil plochu 500 metrov štvorcových.

K rafinérii v Novokujbyševsku podľa dostupných informácií k požiaru nedošlo.

Samarská oblasť neleží v blízkosti Ukrajiny, ale pri hraniciach s Kazachstanom. Ruské ministerstvo obrany o žiadnych útokoch dronov v regióne bezprostredne neinformovalo a k správam o nich sa nevyjadril ani Kyjev.

Od začiatku tohto týždňa boli bezpilotnými lietadlami napadnuté už najmenej tri veľké ruské rafinérie, informuje stanica BBC. Terčom útokov sa stali aj ropné rafinérie v oblastiach vzdialených stovky kilometrov od frontovej línie.